• Načítám...
>

Politici v Praze 6 jednali o osudu sochy Koněva

  • 13. září 2019,
  • 18:21,
  • PRAHA,
  • David Wilczek

Reklama

Policisté, novináři i zátarasy. Tak to vypadalo ve čtvrtek ráno před hlavním vstupem na radnici Prahy 6 v den konání zastupitelstva. Na programu jednání byl jako pevně zařazený bod pomník maršála Koněva, což doprovázely protesty odpůrců zakrytí Koněvovy sochy a jejího přestěhování ze stávajícího místa. Kolem Koněvovy sochy se spory vedou dlouhodobě. Pomník se totiž stává častým terčem vandalů. Nyní na zasedání zastupitelů přišlo vedení této MČ v čele se starostou Ondřejem Kolářem s řešením.

"Návrh usnesení je přesunout sochu na jiné místo. Těch návrhů i zájemců je několik. A na tomto místě, kde už je nějaké tradiční místo pro památník, udělat opravdu památník všem obětem druhé světové války nebo osvoboditelům Prahy," řekl Jiří Lála, místostarosta MČ Praha 6.

A s návrhy na řešení situace přišly také opoziční zastupitelské kluby.

"My Piráti navrhujeme konání místního referenda. Je to v ústavě zakotvený prostředek, kdy by o tom osudu sochy rozhodovali všichni občané Prahy 6. My si myslíme, že v té situaci, kdy žádná ze stran neměla ve svém volebním programu nějaké řešení, by bylo vhodné se obrátit přímo na voliče," řekl Ondřej Chrást, zastupitel MČ Praha 6.

"My chceme, aby se socha Koněva přesunula na vojenský hřbitov na Olšanech. Tam bude vedle hrobu sovětských vojáků, kteří padli při osvobozování Prahy. To je přesun, který je opravdu přesunem na důstojné místo. Neznamená to, že tu sochu odstraníme z veřejného prostoru," řekl Petr Píša, zastupitel MČ Praha 6.

Po šestihodinové diskuzi nakonec zastupitelé rozhodli, že pomník se přestěhuje na jiné místo a bude nahrazen památníkem osvobození Prahy na konci druhé světové války. Na jeho návrh radnice vypíše otevřenou výtvarnou soutěž. Kam se přemístí socha maršála Koněva zatím není jasné.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu