• Načítám...
>

V Klokočné se jedlo, pilo i vábilo

  • 15. září 2019,
  • 12:31,
  • PRAHA,
  • Blanka Holoubková

Svatohubertské kulinářské slavnosti přilákaly i letos na náves v Klokočné mnoho návštěvníků. Program tu byl celý den. Převážně se ale ochutnávalo, jedlo a pilo.

Reklama

Jednou z mnoha akcí, kterou Středočeský kraj prostřednictvím fondu hejtmanky podporuje, jsou Svatohubertské kulinářské slavnosti. Letos se konaly už podvanácté.

"Tyto slavnosti na Klokočné jsou již tradiční a jsou vyhlášené. Když se to spojí s myslivci, tak z toho vyleze jedině pozitivum a všichni sem jedou za jídlem," řekla Jaroslava Pokorná Jermanová, hejtmanka Středočeského kraje.

Ochutnat bylo možné nejen zvěřinové speciality, ale i sladké nebo sýry.

"My tady nabízíme olomoucké tvarůžky nakládané s chlebem a s máslem," řekla Maria Romanová, prodejkyně.

"Moravané pojmenovali naložené tvarůžky 'pséky'. A pséky kvůli tomu, že to smrdí jako mokrý pes," řekl Radim Mrázek, prodejce.

Především jsou ale tyto slavnosti akcí, která lidem přibližuje myslivost. Ta je totiž činností veřejně prospěšnou a veřejnost vůči ní často trpí předsudky.

"Myslivci se starají o zvěř. To střílení je tam až to poslední. Zakrmují zvěř, protože v zimě by trpěla, starají se o oplocenky, pomáhají zalesňovat plochy, protože to patří také k té kultuře," řekla Věra Adámková, poslankyně PČR.

Mnoho zajímavého bylo možné se dozvědět i u prodejních stánků s mysliveckou tématikou. K prodeji zde byly i vábničky. Ty se vyrábí ve tvaru loveckých patron jako hold zvěři.

"Patrona, ve skutečnost vábnička, si představte, že je hlaveň kulovnice. Zasunete dovnitř a otvorem se fouká a moduluje se pohybem zvuk. Třeba hlas mladé srnky se používá k vábení starého lovného srnce," řekl Jiří Hrdlička, prodejce vábniček.

Na návsi v Klokočné bylo živo po celý den. Tato akce se těší stále větší oblibě. Příští rok tady bude už třináctý ročník.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu