• Načítám...
>

Praha zakáže v centru obří pandy a bubliny

  • 13. září 2019,
  • 15:26,
  • PRAHA,
  • Jan Varga

Pražský magistrát rozšíří vyhlášku o pouličním umění. Pandy a další zvířata v nadživotní velikosti zmizí ze Staroměstského náměstí a úplný zákaz těchto aktivit se rozšíří i do dalších míst v Praze. Novelu vyhlášky projednal Výbor pro kulturu a musí ji ještě schválit Rada hl. m. Prahy a pražské zastupitelstvo.

Reklama

Pandy v nadživotní velikosti, pouliční muzikanti a obří bubliny zmizí ze Staroměstského náměstí úplně. Tyto aktivity zakáže nově rozšířená vyhláška regulující pouliční umění, kterou schválil magistrátní Výbor pro kulturu. Podle něj tato činnost esteticky narušuje vzhled centra města.

"Myslím si, že obecně veřejnost tento návrh ráda přijme, protože ty vysoké figury v nadlidských velikostech jsou opravdu nedůstojné Staroměstského náměstí. Myslím si, že toto na Staroměstské náměstí, keré je takto významné, nepatří," řekl Jan Wolf, předseda Výboru pro kulturu ZHMP.

anketa

Kromě obřích zvířat, bublinářů a muzikantů působí na náměstí také tzv. živé sochy, které mají tradici v mnoha metropolích světa. Umělci stále doufají, že je tady město nechá.

"Já myslím, že nás nevyhodí. Protože když v Barceloně je to povolené a v dalších městech také, tak to tady zůstane stejné. Praha není tak špatná. Je krásná," řekl pan Karel, pouliční umělec.

"A co říkáte na ty velké pandy za vámi?"

"Ty nejsou dobré. To by bylo nejlepší, kdyby odsud zmizely, protože to nejsou sochy. To nejde," řekl pan Karel.

Zákazy se ale rozšíří i do dalších míst v Praze. Novou vyhlášku teď už město konzultovalo i s přilehlými MČ. Změny se tak budou týkat např. Prahy 2, 3, 5 nebo 7. Nově si tak nezahrajete třeba na náměstí Míru nebo v Nerudově ulici. Buskerů se ale dotknou i další změny.

"Buskeři dnes mají zhruba metr na svou činnost. Rozšiřuje se to na 2 metry. Naopak zůstává stále ve vyhlášce to, že nesmí být používané žádné podpůrné nástroje, tedy repro bedny. Navíc se nemohou používat v budoucnu v Praze žádné nástroje, jako jsou kastaněty a další rytmické nástroje," řekl Jan Wolf.

Nově je v návrhu uvedeno také to, že umělec nesmí stát na místě, kde by bránil průchodu chodců nebo stál ve vstupu do budov a metra. Vyhlášku ještě musí projednat a schválit Rada hl. m. Prahy a následně také pražské zastupitelstvo.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu