• Načítám...
>

Praha zahájila kampaň k oslavám 17. listopadu

  • 17. září 2019,
  • 17:25,
  • PRAHA,
  • Jan Varga

Praha se chystá na oslavy 17. listopadu. Letos to bude 30 let od listopadových událostí v roce 1989. Hlavní program oslav proběhne v rámci tzv. Festivalu svobody, Praha ale finančně podpořila i další vzpomínkové akce.

Reklama

Hlavní město zahájilo kampaň k letošnímu 30. výročí od listopadových událostí v roce 1989. Praha slaví samet, jak se oslavy jmenují, propojí projekty, které se tomuto výročí věnují. Hlavní program proběhne v rámci Festivalu svobody, který nabídne koncerty, výstavy, projevy a také rekonstrukce dobových událostí.

"Jedním z těch vrcholů, který dnes můžeme už říci, bude velký průvod, který povede z Albertova. Bude kopírovat původní trasu průvodu, kterým chtěli jít účastníci v roce 1989. Předběžně plánujeme z Albertova na Vyšehrad, pak zpět na nábřeží a po nábřeží k Národnímu divadlu. Bude to v podstatě možná částečně site-specific představení. Budeme zvát účastníky, aby přišli třeba v dobovém oblečení," řekl Petr Meškán, tiskový mluvčí Festivalu svobody.

Oslavy počítají s velkým počtem lidí v centru města. Město proto pověřilo vedení Festivalu svobody, aby zajistilo bezpečný průběh celých oslav.

"My jsme se spíše domlouvali tak, aby časově ty akce spolu mohly dobře korespondovat, protože samozřejmě se předpokládá velká účast jak na průvodu, tak pak na Národní třídě a na Václavském náměstí. Takže oni komunikují s experty na bezpečnost davu a i další složky budou přítomné," řekla Hana Třeštíková, radní hl. m. Prahy.

Praha přizvala ke spolupráci 3 fotografy, kteří byli přítomni revolučním událostem v roce 1989, aby svými fotografiemi oslavy 17. listopadu podpořili. Své fotografie zapůjčili Jan Šibík, Karel Cudlín a Tomki Němec.

"Jsem nesmírně rád, že se najde pro mě klient, který přemýšlí tím způsobem, kterým jako autor a fotograf přemýšlím já, že dokáže využít ten dokumentární cyklus nebo fotografie, které mohou přiblížit něco divákovi. Je to třeba emočně zajímavé," řekl Tomki Němec, fotograf.

Vedení Prahy podpořilo také vzpomínkové projekty, které budou v rámci oslav probíhat. Jedná se o výstavy, koncerty, přednášky a také kulturní večery. Program přiblíží také speciálně vytvořená mobilní aplikace. Na podporu těchto aktivit město uvolnilo celkem 15 milionů korun.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu