• Načítám...
>

Špatně zaparkovaná auta zdržují hasiče

  • 17. září 2019,
  • 17:45,
  • PRAHA,
  • Lukáš Kubát

Hasiči na pražských sídlištích se kvůli špatně zaparkovaným autům někdy těžko dostávají k zásahu. I jedno vozidlo bránící v průjezdu může ohrozit desítky životů. Pražští hasiči se tak připojili k projektu "3 metry k životu". Ten má řidiče na nebezpečí vznikající nevhodným parkováním upozornit.

Reklama

Úzké uličky, přeplněná parkoviště a špatně zaparkovaná vozidla. To jsou faktory, které ohrožují práci hasičů a znemožňují průjezd hasičské techniky k požáru.

"Pro nás je důležité projet nejenom tou cisternou, protože tam si můžeme pomoci tím vedením hadic. Ale my potřebujeme dostat třeba žebřík přímo k tomu místu, kde hoří, abychom dokázali zachránit osoby z horních pater," řekl Martin Kavka, tiskový mluvčí HZS hl. m. Prahy.

A jak jsme se sami přesvědčili, průjezd techniky může být na některých pražských sídlištích opravdu velký problém.

"Viděli jste, že jsme si museli mockrát nadjíždět, potom podkládat kola, protože jsme najeli na obrubník. Kdybychom ta kola nepodložili, tak to auto se zhoupne a ta zaparkovaná auta tady odřeme, protože je to tady hodně natěsno. Když to odřeme, tak veškeré pokuty jdou za námi, za řidiči. My nesmíme poškodit cizí vozidlo i když jedeme k zásahu. Nejhorší je to právě na sídlištích jako jsou Stodůlku nebo Severní a Jižní Město. Prostě velká panelová sídliště," řekl Jiří Čapek, hasič.

"Bohužel se ta komplikace rok od roku neustále zhoršuje. Je to dáno několika faktory. Je to dáno tím, že přibývá čím dál více vozidel. Dále tím, jak v centrem vznikají rezidenční zóny a postupně se rozšiřují více na periferie, tak kolikrát na sídlištích neparkují jen místní obyvatelé, ale třeba i lidé, kteří dojíždějí za prací a zde jen odloží auto," řekl Hynek Černý, vedoucí projektu "3 metry k životu".

I jedno špatně zaparkované vozidlo může ohrozit desítky lidských životů a prodloužit příjezd k samotnému zásahu o minuty.

"Máme natočené reálné případy, kdy to zdržení je třeba 6 minut. A 6 minut zdržení u požáru bytu může mít fatální následky," řekl Martin Kavka.

Pražští hasiči se tak připojují ke kampani "3 metry k životu". Ta má přimět řidiče k ohleduplnému parkování.

"Chtěli bychom aby postupně i ti lidé pochopili, že ta venkovní asfaltová plocha je důležitá nejen pro parkování, ale i pro příjezd a ustavení hasičské techniky. Opravdu to tady není o pokutách. Je to o vnitřním vědomí těch řidičů, že jedno zaparkované vozidlo může ohrozit desítky životů," řekl Hynek Černý.

Právě 3 metry širokou uličku by řidiči měli vždy zachovat, aby hasičská i jiná záchranářská vozidla měla nekomplikovanou cestu k zásahu, která může zachránit i lidský život.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu