• Načítám...
>

Edward varuje před nepozorností chodců

  • 17. září 2019,
  • 18:26,
  • PRAHA,
  • Jan Varga

Reklama

V roce 2018 přišlo v Praze o svůj život celkem 25 chodců, kteří podlehli zraněním po dopravních nehodách. 16. září mohli lidé na ulici zahlédnout jednoho z 25 andělů - studentů dopravní průmyslovky, kteří právě tyto oběti připomínaly. A nebyl to příliš pěkný pohled.

"Mým úkolem bylo ztvárnit tu osobu, která tam právě zemřela. Ale bychom to nějak zlepšili, tak jsme vypadali jako andílci a rozdávali jsme letáčky, aby sem lidé přišli, abychom propagovali celou tu akci," řekl Anděl.

Kampaň probíhala v rámci projektu Edward - Evropského dne bez úmrtí na silnicích. Ten má za cíl chodce upozornit na rizika v dopravě. Do projektu se zapojily také pražské složky integrovaného systému a další organizace.

"Chceme upozornit na situaci, která se dnes a denně na pozemních komunikacích, zejména ve městě, děje. A to je opravdu ta nepozornost. To, že umírají lidé, kteří si bohužel někdy ty následky přivodí sami a my samozřejmě nechceme být k tomu lhostejní," řekl Jiří Polomis, krajský koordinátor BESIP.

"Jenom v loňském roce evidujeme přes naše zdravotnické operační středisko téměř 2 400 událostí s charakterem dopravní nehody, kdy z toho 250 pacientů skončilo na jednotkách intenzivní péče, tedy ve středně závažném až velmi závažném zdravotním stavu. Tou nejohroženější skupinou jsou právě chodci, tedy středy s automobily, případně s tramvají, což patří mezi specifikum hlavního města," řekla Jana Poštová, tisková mluvčí ZZS hl. m. Prahy.

Kampaň upozorňuje také na to, že chodci často na silnicích nedávají pozor. Mnohdy proto, že mají svůj zrak upřený do obrazovky mobilního telefonu. Za svou nepozornost platí chodci v rámci celé republiky.

"Za loňský rok na českých silnicích zahynulo 565 osob. Letos od ledna do srpna to bylo 352 osob. V loňském roce z toho čísla bylo 113 chodců, v letošním roce evidujeme 38. Byť je tam zaznamenán pokles, je to neustále velice drásající číslo, protože mnohdy ty lidské životy právě u těch chodců jsou zmařeny zcela zbytečně," řekl Jiří Zlý, ředitel Služby dopravní policie ČR.

K vidění je také výstava v Zítkových sadech. Právě tam je rozestavěno 25 soch andělů, které u sebe mají cedulky s časem a způsobem úmrtí. Ty odkazují právě na mrtvé chodce z loňských tragických nehod.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu