• Načítám...
>

Přednáška o orloji odhalila jeho skryté krásy

  • 17. září 2019,
  • 18:46,
  • PRAHA,
  • Lenka Castillo

V rámci 5. ročníku akce Radnice dokořán, kdy bylo možné prohlédnout si historické prostory Staroměstské radnice, připravili organizátoři také přednášku o orloji. Během hodiny a půl přiblížil divákům fungování těchto středověkých věžních hodin orlojník Petr Skála.

Reklama

Mechanický ukazatel hodin i astronomický přístroj, který popisuje situaci na jižním nebi - Pražský orloj. Jedna z památek, která u návštěvníků hlavního města vzbuzuje obdiv a vášnivé diskuze u odborníků. Právě ta byla tématem přednášky, kterou v rámci akce Radnice dokořán připravili společně s odborníkem na slovo vzatým, orlojníkem Petrem Skálou, její organizátoři.

"My jsme se rozhodli letos toto téma zařadit, protože si připomínáme 600 let od úmrtí českého krále Václava IV. To je panovník, během jehož vlády vznikl právě Pražský orloj jakožto významná ikonická památka Prahy," řekl Antonín Baloun, manažer Staroměstské radnice, Prague City Tourism.

Na přednášku dorazila asi stovka zájemců. Dozvědět se na ní mohli nejen o historii a rekonstrukci orloje, ale také o mýtech, které o něm kolují.

"Jeden z mýtů je o autorství orloje. To je velmi komplikovaná věc. Dnes se dočtete všude, že tím hlavním autorem byl Jan Šindel, což je velká mýlka. To je skutečně čistá práce Mikuláše z Kadaně," řekl Petr Skála, orlojník.

Nebo barokní sochy. Ty vypadají také jinak, než ty z doby po třicetileté válce. Díky přednášce mohli lidé také lépe porozumět astrolábu, který je nejdůležitější součástí orloje.

anketa

"Přednáška o orloji je skutečně výjimečná akce, který nebývá žádným standardem. A my ji pořádáme skutečně víceméně jednou do roka," řekl Antonín Baloun.

Během 90 minut dlouhé přednášky orlojníka, který se o středověký skvost stará už 10 let, mohli lidé vidět i to, jak orloj vypadal po druhé světové válce, případně kam až sahají jeho kořeny. Zájemci o informace k této památce, kteří přednášku na Staroměstské radnici nestihli, se o ní mohou dočíst také v publikaci, kterou vloni vydala Pražská informační služba.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu