• Načítám...
>

Řemesla ožila na Staroměstské radnici

  • 18. září 2019,
  • 20:45,
  • PRAHA,
  • Jaroslav Šetlík

Ražba groše, košíkářství, výroba keramiky a další starověká řemesla byla k vidění ve sklepení Staroměstské radnice v rámci dalšího dne akce Radnice dokořán. Nechyběly ani podrobné výklady nebo možnost si jednotlivá řemesla ozkoušet.

Reklama

Sklepení Staroměstské radnice se přeneslo do středověku. Přehlídkou dobových řemesel tu pokračoval další den akce Radnice dokořán.

"Dnes se v podzemí Staroměstské radnice odehrává poměrně netradiční záležitost. Sjelo se sem zhruba 20 odborníků z celé České republiky a ti tady předvádí ukázku středověkých řemesel a výrobu středověkých produktů původními středověkými metodami. Návštěvníci kromě toho, že si mohou tyto postupy prohlédnout, tak si také mohou ty jednotlivé techniky vyzkoušet. Dokonce si tady mohou vyrobit své vlastní suvenýry, které si potom odsud odnesou domů," řekl Antonín Baloun, manažer Staroměstské radnice.

"U mě si mohou odzkoušet přímo ražbu mincí, tedy konkrétně mince ze 14. století s ražbou od Karla IV. Pražský groš se tenkrát lišil jen jménem panovníka. Finální ražba je velmi jednoduchá," řekl Petr Suchomel, řemeslník.

Během celého dne byla pro návštěvníky připravena např. ukázka výroby keramiky na kopacím hrnčířském kruhu nebo tisk na knihařském lisu.

"U nás mohou vidět takovou dílnu o výrobě středověké písemnosti a knihy. Mohou vidět, jak se kniha dříve psala ručně a potom se následně malovala. Pak dojdou k tomu, že se kniha začala tisknout, takže si mohou vyzkoušet, jak se taková kniha mohla vytisknout," řekla Markéta Poskočilová, řemeslnice.

Zároveň probíhaly podrobné výklady o jednotlivých řemeslech. Dozvědět jsem se tak například mohli, jak se lišila středověká kuchyně od té současné.

"Uměli využít ty přírodní zdroje a používali sezónní věci, to znamená např. jablečné věci, jindy dozrávají švestky nebo třešně, takže v tom se ta kuchyň hodně lišila a oni s tou dobou šli. Jinak vařili v zimě a jinak v létě," řekla Markéta Chocholová, kuchařka.

Nechyběla ani ukázka výroby luku, obuvnictví nebo například spřádání lnu.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu