• Načítám...
>

Tunel Blanka slaví 4 roky od svého otevření

  • 19. září 2019,
  • 15:42,
  • PRAHA,
  • Natálie Forsterová

Před čtyřmi lety, ve čtvrtek 19. září 2015 ve 14:40 se otevřel tunelový komplex Blanka. Od té doby jím projelo už 135 milionů aut. Tunel zatím stále funguje ve zkušebním režimu. Pražský magistrát jej nyní vyhodnocuje, poté by měla proběhnout kolaudace.

Reklama

Cena 43 miliard korun, délka tunelů 12 kilometrů a počet řidičů, kteří tudy denně projedou, 100 tisíc. To je tunelový komplex Blanka v číslech. Letos tato dopravní stavba slaví 4 roky od svého otevření.

"Některé mimořádné události nám ukázaly, že tunelový komplex se stal opravdu výjimečnou stavbou, která ovlivňuje poměrně zásadně dopravu," řekla Barbora Lišková, tisková mluvčí TSK hl. m. Prahy.

Tunelový komplex Blanka ulevil dopravě v mnoha pražských ulicích. Jde např. o Veletržní, nábřeží Kapitána Jaroše, Nuselský most nebo Argentinskou. Situace se naopak zhoršila v ulici V Holešovičkách a v Praze 6.

"Asi to, co nás nejvíce trápí, co má největší negativní dopad na Prahu 6, je neexistence severní části obchvatu Prahy, protože právě ten tunelový komplex tento neexistující obchvat částečně nahrazuje, protože na severu nemáme přes Vltavu žádný most a řidiči, kteří se potřebují dostat z jednoho konce Prahy na druhý, využívají tunelový komplex," řekl Jiří Lála, místostarosta MČ Praha 6.

Tunelem Blanka za uplynulé 4 roky projelo 135 milionů aut. Ne všichni řidiči ale průjezd zvládli bez problému.

"Nejčastější komplikací bývá stojící vozidlo v tunelu. Dochází zde často řidičům palivo, což je velmi komplikované, protože se musí uzavřít částečně jeden jízdní pruh v tunelu. Také jsou to dopravní nehody, kdy řidiči často nerespektují vzdálenost. Komplikací je samozřejmě i nedodržování dopravního značení, které je proměnné," řekla Barbora Lišková.

A mezi kuriozity patří např. i 2 dámy, které si do tunelového komplexu vyrazily s kočárkem.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu