• Načítám...
>

Praha vyhlásí třetí dotační výzvu k výměně kotlů

  • 20. září 2019,
  • 1:21,
  • PRAHA,
  • Jan Varga

Pražané mohou do třetice a zřejmě naposledy žádat o dotace na výměnu starých kotlů. Pražští radní schválili zahájení dotačního programu. Na výměnu neekologických kotlů za nové má hlavní město připraveno celkem 24 a půl milionu korun.

Reklama

Podle vedení Prahy je na území města ještě několik set domů, kde se topí ve starých emisně nevyhovujících kotlích. Právě tyto domácnosti teď mohou využít třetí výzvu k jejich výměně.

"Tímto vyzýváme Pražany, kteří stále používají k vytápění svých domácností ta stará kamna, aby využili těchto možností. Spolupracujeme na tom i s MČ, aby přímo oslovili tyto domácnosti," řekl Petr Hlubuček, náměstek primátora hl. m. Prahy.

V Praze je podle šetření druhý nejšpinavější vzduch v republice. Problémy s topením jsou zejména v okrajových městských částech, kde je nejvíce rodinných domů.

"V městských částech, jako je Slivenec, Řeporyje, částečně Radotín a některé další, kde ta plynofikace zavčasu neproběhla a někde ještě není dokončena dodnes, protože to závisí na tom, aby tam předtím byla udělaná kanalizace. Tam to problém opravdu je, protože mnozí lidé si stále topí uhlím. To uhlí je často velmi nekvalitní s vysokým obsahem síry a přispívá k vysokému obsahu benzo(a)pyrenu v ovzduší," řekla Jana Plamínková, předsedkyně Výboru pro životní prostředí ZHMP.

Třetí výzva k využití dotací z evropských fondů je zřejmě výzvou poslední. Příští rok v říjnu navíc vedení hlavního města plánuje topení uhlím ve starých kotlích zakázat.

"Od prvního října 22 bychom byli rádi, aby v Praze už tato kamna nebyla při využívání paliva uhlí vůbec používána. Na jedné straně říkáme, aby už netopili tím starým uhlím v těchto kamnech, na druhou stranu ale vycházíme vstříc, nabízíme dotaci těmto domácnostem a pokud ji využijí, tak mají minimálně rok na podání té žádosti se kterou jsme jim schopni pomoci," řekl Petr Hlubuček.

Dotace na výměnu kotlů činí 80 % ceny nového zařízení. Nejvíce ale 127, 5 tisíce korun. Žádost o dotaci musí být podána písemně a to kdykoli až do 30. října příštího roku.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu