• Načítám...
>

Univerzita Karlova opravila Millesimovský palác

  • 1. října 2019,
  • 19:14,
  • PRAHA,
  • Natálie Forsterová

Univerzita Karlova ukončila rekonstrukci Millesimovského paláce v Celetné ulici v centru metropole. V budově bude sídlit pedagogická a filosofická fakulta a také UK Point pro studenty. Opravy trvaly 16 měsíců a vyšly na 180 milionů korun.

Reklama

Barokní budova Millesimovského paláce je kulturní památkou. Nyní je po více než roční rekonstrukci opět otevřena. Sídlit zde mimo jiné bude pedagogická a filosofická fakulta UK.

"Rekonstrukce dopadla velice dobře. Jde o palác, který má ale vlastně románské základy. Je to dnes nejstarší objekt. Ty sklepy Univerzity Karlovy a ten palác pak prošly mnoha změnami. Jsou zde fragmenty, kdy tady byly 2 významné gotické domy a ten palác pak dostal dnešní podobu v roce 1756. Hrály v tom roli 2 rody - Cavriani a Caretto-Millesimo. Oba to jsou Italové, kteří pověřili Anselma Luraga a Františka Ignáce Prée, významné barokní architekty, aby tento palác představili v barokním stylu a šlo opravdu o velice dobrou adresu, protože jsme v Celetné ulici a byla to významná spojnice ke Staroměstskému náměstí. Takže ten palác je opravdu velice významnou stavbou," řekl Jan Royt, prorektor Univerzity Karlovy.

Rekonstrukce se uskutečnila pod přísným dohledem památkářů. Mnoho prvků tak zůstalo zachováno. Jiné části objektu se naopak dočkaly zcela nové podoby.

"Největší proměnou prošel prostor, kde se nacházíme. Tady byl původně nízký strop, takový zapadlý temný prostor, který jsme rozsvítili novou střechou a v podstatě novým designem jak nábytku, tak i restaurováním původních prvků, třeba studny, fasády. A další zajímavou věcí je to, že ve druhém patře je velký sál, jedna z největších místností tohoto paláce, který původně byl zhruba o půl metru užší, byl zúžen betonovými přizdívkami. My jsme vše vybourali, odhalili a jsou tam v podstatě barokní štuky, které jsme navrátili. A vrátili jsme tomu sálu původní vzhled," řekl Antonín Rezek, ředitel správy budov a zařízení UK.

V paláci budou umístěny nejen učebny, ale také kanceláře filosofické a pedagogické fakulty. Dále tady bude také tzv. UK Point, tedy místo, kde jsou poskytovány veškeré informační služby pro studenty z tuzemska i ze zahraničí.

"UK Point bude sloužit pro všechny studenty, kteří přijdou na univerzitu, protože zde si vyzvednou svoji kartu studenta, takže to je to první místo, kam si musí dojít. Těch míst je po Praze více, toto je ale to centrální, to největší," řekl Antonín Rezek.

Univerzitu Karlovu vyšly opravy objektu celkem na 180 milionů korun. Více než 80 % z této částky uhradilo v rámci dotačního programu Ministerstvo školství.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu