• Načítám...
>

Mamataxi ohrožuje bezpečnost dětí před školou

  • 1. října 2019,
  • 23:16,
  • PRAHA,
  • David Wilczek

Čtyři děti z deseti přivezou rodiče před školu autem. Řada z nich navíc dojíždí ze vzdálenosti kratší než půl kilometru. Problémem je, že většina z nich parkuje kdekoliv je to možné. V důsledku toho ohrožují bezpečí ostatních chodců. Na tento nešvar se rozhodl poukázat i spolek Pražské matky.

Reklama

Je 7:45 a před ZŠ Na Smetance v Praze 2 se hromadí vozy, kterými přijeli rodiče s dětmi. Ti se snaží zaparkovat doslova kde se dá. Vzniká tak nebezpečná situace pro ostatní, zejména pro procházející školáky.

"Jak jste sami viděli, tak před školou zastaví rodič např. ve druhé řadě a následně další vozidlo objíždí toto zaparkované vozidlo tak, že může ohrozit bezpečnost dalšího dítěte," řekl Lukáš Kačerovský, preventista Městské policie Prahy 2.

Rodiče často doprovázejí dítě až do třídy a někteří z nich čekají, až jim potomek zamává z okna. Tím prodlužují parkování a zabírají tak místo pro ostatní. V důsledku toho dochází k tomu, že je silnice přeplněná a nepřehledná pro další motoristy i chodce.

"Stává se, že rodič zaparkuje nevhodně a odejde s dítětem nahoru, doprovodí ho třeba i do třídy. Potom tam samozřejmě nestojí 10 vteřin, ale klidně 2 až 3 minuty. A tato situace je potom více nebezpečná než pouze zastavení," řekl Lukáš Kačerovský.

Na tento nešvar, lidově nazvaný mamataxi, upozorňuje i spolek Pražské matky.

"Zdaleka nejčastější důvod, který uváděli, je, že to mají cestou do práce. Hned za tím následovalo, že to považují za nejrychlejší možnost. Obě tyto věci jsou samozřejmě legitimní a jsou zřejmě pravda, nicméně otázka je, jestli to prospívá těm dětem, které takto vozí. Např. obava o jejich bezpečí byla až asi na 4. místě," řekla Blanka Klimešová, spolek Pražské matky.

Spolek proto organizuje společné procházky rodičů s dětmi a pro samotné školáky motivační soutěž. Třída, která během 2 týdnů nejvíce nachodí pěšky, může vyhrát lístky do vědecko-zábavních center nebo koloběžku.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu