• Načítám...
>

Lidé přispívali k proměně Mariánského náměstí

  • 1. října 2019,
  • 23:54,
  • PRAHA,
  • Jan Varga

Budoucnost Mariánského náměstí v centru Prahy není lidem lhostejná. Kontejner Institutu plánování a rozvoje hlavního města Prahy, kde se mohli lidé s projektem revitalizace náměstí seznámit, přijal za týden fungování stovky připomínek. Další stovky pak lidé posílali online.

Reklama

Kontejner IPR hl. m. Prahy, který byl zhruba týden umístěný na Mariánském náměstí v centru Prahy, se uzavřel. Do 1. října se u něj mohli lidé seznámit s plánem revitalizace prostoru a také přispět svými nápady.

"Občanů, kteří se k tomu náměstí vyjádřili, byly stovky v papírovém formuláři, který jsme tady rovnou sbírali a další stovky se vyjadřovaly online. Co se týče jejich podnětů a námětů, tak tady rezonovaly 3 základní věci. Jsou to stromy, vodní prvky a to, že náměstí chtějí bez aut," řekl Šimon Jiráček, architekt.

Kromě písemných a online připomínek mohli lidé své náměty věšet také na připravenou mapu náměstí. Všechny připomínky teď bude zpracovávat zhotovitel studie prostoru - ateliér Xtopix. První výstupy mají být hotové ještě do konce roku.

"Budeme vymýšlet nějaké prvotní principy, nástřely toho, jak by ten prostor mohl v dlouhodobém horizontu fungovat. A samozřejmě jsou tady jednak názory lidí, ale také jsou to 3 docela výrazné instituce, které k tomu také budou moci určitě promluvit, jak by ten prostor mohly využívat ony," řekl Pavel Buryška, zástupce realizátora územní studie.

Jak už dříve vedení Prahy avizovali, revitalizace náměstí se pak ve druhé fázi oprav neobejde bez stavebních zásahů.

"Musíme zvážit i případný dopad třeba na inženýrské sítě, abychom po dokončení toho náměstí to hned další rok nějakým způsobem neopravovali. Bude tam potřeba upravit ty obrubníky, zbavit se toho ostrůvku uprostřed tak, aby to byl jednotný prostor," řekl Petr Hlaváček, náměstek primátora hl. m. Prahy.

Studie prostoru bude zveřejněna začátkem příštího roku. Samotná realizace by se pak měla rozběhnout v roce 2022.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu