• Načítám...
>

Začaly výlovy rybníků

  • 2. října 2019,
  • 22:27,
  • PRAHA,
  • Lukáš Kubát

Se začátkem podzimu nastává pro rybáře období, které je završením jejich celoroční práce. A tím jsou výlovy. Jedním z prvních rybníků, kde výlov proběhl, je Sladkovský rybník. V následujících dnech budou výlovy pokračovat a to až do poloviny listopadu.

Reklama

Pražští rybáři začali s výlovy rybníků. Prvními zastávkami na rozehřátí jsou spíše menší vodní plochy. Jednou z nich je i Sladkovský rybník nedaleko Šeberova.

"Tento rybník není standardní. Ten se prakticky normálně neloví. Lovíme ho zhruba jednou za 5 let z toho důvodu, aby se regulovala obsádka a hlavně aby se odsud vyndal karas stříbřitý, aby se ta obsádka snížila. Na výlov samotný jsme nepotřebovali ani sítě, stačilo to posbírat kesery a saky," řekl Karel Řezníček, vedoucí rybochovu, Rybáři Praha.

"Jako obsádka ryb je tam kapří násada a jsou tam nějaké bílé ryby a dravci také, štika a candát. Na tu velikost toho rybníka toho tady bylo poměrně dost, odhaduji tak 400 až 500 kilogramů dohromady," řekl Karel Rosenbach, zástupce hospodáře, Rybáři Praha.

U těchto menších ploch stačí rybářům k výlovu zhruba 2 až 3 hodiny. I proto jich zvládnou i několik za den. Velké rybníky ale zaberou i celý den práce.

"Ta bílá ryba, tedy cejn, plotice, okoun, to jde přímo na revír. A kapr a ti dravci, ti jsou ještě k dalšímu chovu do dalších rybníků," řekl Karel Rosenbach.

Tam budou zhruba rok a pak se přesunou také na revír, kde tyto ryby slouží pro sportovní rybolov. Sladkovský rybník se teď bude postupně napouštět.

"Tento rybník se hned zastaví po výlovu a začne chytat vodu podle deště. A ohledně nasazování se rozhodne magistrát, dá se sem pravděpodobně nějaký dravec, aby to regulovalo množení bílé ryby," řekl Karel Řezníček.

Rybáři teď budou přecházet k výlovu větších vodních ploch a výlovy na území hlavního města potrvají až do poloviny listopadu.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu