• Načítám...
>

Střešní včelaři v Praze ukončili letní sezónu

  • 3. října 2019,
  • 18:35,
  • PRAHA,
  • Jan Varga

Letní včelařská sezóna je u konce. Málokdo ale ví, že aktivně se včelařství provozuje také v metropoli a to třeba přímo v centru města. Včelaři se totiž o své včelky starají na střechách kulturních a úředních budov, ale také hotelových zařízení. Sezónu včelaři hodnotí jako podprůměrnou, včely jsou ale v dobrém zdravotním stavu.

Reklama

K létu patří zahrada, včely a med. Ne každý by ale včelí úly čekal např. přímo v centru metropole. O své včely se lidé starají netradičně na střechách pražských budov. V těchto dnech už tito včelaři ukončili letní sezónu.

"V současné době zde v Praze střešní včelaři již zazimovali své včely, řádně je nakrmili, řádně jim poskytli různé léčebné procesy, hlavně proti varroáze. Současný stav včelstev, jejich zdravotní stav, je dobrý, akorát máme na východní straně Prahy ještě doznívající morové pásmo, které by mělo být zrušeno asi v březnu," řekl Augustin Uváčik, včelař.

Sezóna byla podle včelařů oproti minulým létům podprůměrná. Včelstva jsou ale v dobré kondici a tak si lze slibovat silný příští rok. Všechno ale ještě může ovlivnit počasí.

"Jsou velké rozdíly mezi stanovišti. Zde v centru na Praze 1 máme vždy medu poměrně více než někde na krajích. Ale každopádně si myslím, že na příští rok jsou včely poměrně dobře připravené," řekl Augustin Uváčik.

Včelí úly už v Praze nejsou nic ojedinělého. K vidění jsou např. na střeše Rudolfina, pražského magistrátu nebo Českého zemědělského muzea. Své úly ale mají také bankovní instituce nebo pražské hotely, které med využívají ve svých kuchyních.

"Z toho děláme třeba dobrý medový gel na předkrmy, potom se z toho dělá i domácí medovník, když je třeba pro nějaké VIP hosty, protože med od našich včel je jiný, je vynikající a nedá se srovnat s medem, který se dá koupit v obchodě," řekl Roman Dolejš, šéfkuchař.

"Kolik ho spotřebujete z těch úlů?"

"Všechen. To znamená nějakých 150 kilogramů ročně máme výtěžnost od našich včel, takže vše padne na tu výrobu," řekl Roman Dolejš.

Střešním včelařením se zabývá zhruba 70 lidí v celé ČR. Z toho 35 včelařů má své úly na střechách v pražské metropoli. K tomu, aby se mohly včely na budovách zabydlet, je hlavně zapotřebí mít k dispozici bezpečnou a dobře přístupnou střechu.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu