• Načítám...
>

Primátor si vyzkoušel práci asistenta

  • 3. října 2019,
  • 19:44,
  • PRAHA,
  • Lukáš Kubát

Obecně prospěšná společnost Asistence otevřela svoje nové prostory na Žižkově. Asistence poskytuje sociální služby lidem s tělesným a kombinovaným postižením. A do svých řad hledá ty, co by chtěli pomáhat a vykonávat tuto práci. Jaká je práce asistenta si vyzkoušel i pražský primátor.

Reklama

Jaká je práce asistentů a s jakými překážkami se musí vypořádat lidé na vozíku si vyzkoušeli primátor Zdeněk Hřib a radní pro oblast sociální politiky Milena Johnová. Společně absolvovali cestu z magistrátu až na Žižkov. 

"Měl jsem zpočátku trochu obavy jaké to bude, jestli paní radní třeba cestou nevyklopím, ukázalo se ale, že se to zvládnout dá. Je nutné samozřejmě dávat pozor třeba na ty nájezdy a sjezdy z chodníků, ale myslím, že toto zvládne skutečně každý, kdo je ochoten strávit trochu svého času tím, že bude pomáhat jiným. Myslím, že si musíme pomáhat," řekl Zdeněk Hřib, primátor hl. m. Prahy.

"Vzpomněla jsem si na situaci, kdy jsem poprvé dělala asistentku já. Při první jízdě se mi podařilo tu moji klientu vyklopit z toho vozíku. Uvědomila jsem si, když jsem viděla tu obrovskou mezeru mezi autobusem a chodníkem, jak je to nepředstavitelná bariéra. Ta doprava je stěžejní věc a ta asistence je druhá důležitá věc," řekla Milena Johnová, radní hl. m. Prahy.

Asistenci a výpomoc pro občany s postižením v Praze dělá obecně prospěšná společnost Asistence, která se přestěhovala právě na Žižkov. A tady proběhlo i slavnostní otevření nových prostor. Po nových asistentech je tady velká poptávka a zapojit se není nic složitého.

"Okamžitě ať píše na email prace@asistence.org a tam už si domluví schůzku, zeptá se jak to všechno chodí. Ta práce je skvělá. Já jsem ji sám dlouho dělal. Není nutné dělat na celý úvazek nebo na půl úvazku. Potřebujeme hodně lidí, kteří asistují třeba ráno, večer nebo o víkendu. Ve všech časech těch 100 lidí, kterým tu asistenci děláme, potřebují aby mohli zůstat doma a žít svobodně," řekl Erik Čipera, ředitel Asistence o.p.s.

K práci asistenta musíte mít ukončené středoškolské vzdělání, čistý trestní rejstřík, základní asistentskou zdatnost a hlavně chuť pomáhat těm, co to potřebují.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu