• Načítám...
>

Volejbal sedících je vhodný pro každého

  • 8. října 2019,
  • 17:25,
  • PRAHA,
  • David Wilczek

Seď a hraj. Tuto možnost nabízí volejbal sedících, který je primárně určen pro handicapované. V ČR jsou jen dva oficiální týmy a jeden z nich působí v Praze. Jak takový trénink probíhá zachytil náš štáb.

Reklama

Kristýna Kůtová se v roce 2014 rozhodla zjistit na vlastní kůži, jaké je to hrát volejbal v sedě. Jako tehdejší studentka Fakulty tělovýchovy a sportu se zaměřovala převážně na tělesnou výchovu a sport osob se specifickými potřebami. Na základě její iniciativy vznikl první oficiální klub sedících volejbalistů u nás.

"Hlavně je to rychlejší, protože ty míče nejdou tak vysoko jako v normálním volejbalu. A ohledně pravidel se smí blokovat podání, to je hlavní rozdíl. A hýždě musí být na zemi když se odbíjí," řekla Kristýna Kůtová, trenérka.

V případě, že hráč zvedne hýždě při podání, automaticky získává bod soupeř. Ostatní pravidla jsou stejná jako u běžného volejbalu.

"Když to srovnám s ostatními sporty, kterým se věnují handicapovaní, mi toto přijde jako velice dynamický sport. V Evropě je to tak, pokud víme, že to hrají i zdraví lidé, kteří se volejbalu nevěnují, protože mají umělé klouby v koleni, mají problémy se šlachami a podobně, že nemohou hrát klasický volejbal, tak jdou hrát ten vsedě," řekl Roman Bernat, kapitán týmu.

Kromě paralympiády a oficiálních šampionátů mohou hrát v týmu společně s muži i ženy. Tuto možnost využila i paní Petra, která se věnovala volejbalu od dětství. 

"Já jsem nahrávačka. To je obecně takový osud holek, když hrají ve smíšeném týmu, protože přeci jen kluci mají tu větší sílu na to, aby dobře zaútočili. A samozřejmě i ta holka si dokáže občas tak plácnout," řekla Petra Žáková, hráčka sedícího volejbalu.

Pro hráče je nejnáročnější pohyb dozadu. Proto je většina z nich rozptýlena dál od sítě.

"Člověk má tak zažito, že když si sedne, tak sedí. A najednou zjistí, že i v tom volejbalu by se sedící měl přemisťovat 2 metry doprava, 2 metry doleva, takže to se mi zdá těžké," řekla Petra Žáková.

Tým Kometa Praha hraje nejen na klubové úrovni, zároveň reprezentuje ČR v zahraničí. Zatím největším úspěchem byl postup do kvalifikace mistrovství Evropy. Pokud by vás tento sport zaujal a rádi byste se stali členem týmu, přijďte na trénink, který se koná každé úterý od 18:30 v tělocvičně ZŠ Na Šutce.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu