• Načítám...
>

V Praze vzniklo další polytechnické hnízdo

  • 8. října 2019,
  • 23:26,
  • PRAHA,
  • Jaroslav Šetlík

V pořadí čtvrté polytechnické hnízdo vzniklo v areálu Střední průmyslové školy dopravní v Praze 5. Dvě třídy tu jsou přizpůsobeny pro výuku mechaniky a robotiky žáků základních škol. Hnízda již fungují na celkem 4 místech v Praze a pravidelně je využívají žáci v více než 80 základních škol.

Reklama

V areálu Střední průmyslové školy dopravní v Praze 5 vzniklo další polytechnické hnízdo. To má sloužit zejména pro výuku technických předmětů žáků základních škol.

"Má to dvě funkce. Jednak nahradit ty dílny základním školám tak, aby ty děti získaly ty dovednosti, zlepšily si jemnou motoriku, seznámily se se základy mechaniky. Druhým úkolem těch dílen je samozřejmě i to, že té výuky se neúčastní jen děti, ale i učitelé základních škol, kteří tím budou získávat kompetence do doby, kdy přijde možnost vybavit si potom ty dílny i ve školách tak, aby si je pak mohli i realizovat i oni sami," řekl Filip Kuchař, vedoucí odd. koncepce a projektů MHMP.

Učebny jsou přizpůsobeny jak výuce mechaniky, tak i robotiky. Ta se vyučuje pomocí robotických stavebnic.

"Vlastně kopírují veškeré aktivity nebo možnosti, které mají některé funkce průmyslových robotů. Jsou tam vybraná čidla, která tady můžeme dětem předvést, tzn. máme tady čidla, která dokážou detekovat vzdálenost nebo barvu, světlo a podobně. Děti si to dokážou nejen zapojit, ale budou si to moci i naprogramovat. Setkají se tady nejen s hardwarem, ale i softwarem," řekl Lukáš Sobotka, učitel.

V Praze má být vybudováno celkem 18 polytechnických center a v současné době jsou v provozu 4. Na projektu se podílí pražský magistrát a Hospodářská komora hl. m. Prahy.

"Jako pražská Hospodářská komora máme tu pozici, že dáváme dohromady jak lektory na školách, tak lidi, kteří by pomohli a zároveň základní školy. Je to dnes 80 základních škol. Důležité ale je, že to v žádném případě není uzavřený seznam. Je to pro všechny pražské základní školy," řekl Roman Pommer, předseda představenstva HK MHMP.

Projekt je financovaný za podpory operačního programu Výzkum, vývoj a vzdělávání a nezatěžuje tak rozpočty zapojených škol.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu