• Načítám...
>

Epopej zřejmě poputuje do Moravského Krumlova

  • 8. října 2019,
  • 21:16,
  • PRAHA,
  • David Wilczek

Nejzajímavější dílo Alfonse Muchy - Slovanská epopej - najde zřejmě dočasné zázemí na zámku v Moravském Krumlově. Rozhodli o tom pražští radní. Záměr ale bude muset schválit ještě pražské zastupitelstvo. Velkoformátové obrazy by mohly být na Moravě vystavené už od příštího léta.

Reklama

Rada hl. m. Prahy schválila záměr k dočasnému umístění 20 pláten obrazového cyklu Alfonse Muchy Slovanská epopej na zámku v Moravském Krumlově. A to na dobu 5 let. Vedení Prahy tak získá potřebný čas na vybrání místa, kde bude tato cenná sbírka umístěna natrvalo.

"Pan starosta Třetina slibuje, že by tam epopej mohla být vystavena už od června příštího roku. Všechny jiné varianty pro dočasné umístění na území Čech nebo případně Prahy byly později. Např. zámek na Zbraslavi je až do konce roku 2020 zabrán," řekla Hana Třeštíková, radní hl. m. Prahy.

8. listopadu projedná odborná komise se zástupci hlavního města nejvhodnější místa pro umístění pláten. Ta budou následně veřejnosti představena.

"Předpokládám, že z toho semináře vzejde třeba prvních 5 dobrých míst na umístění. Po tomto semináři bych udělala tiskovou konferenci, kde bych ta místa mohla představit novinářům a veřejnosti," řekla Hana Třeštíková.

Minulé vedení hlavního města zvažovalo umístění sbírky v Lapidáriu holešovického Výstaviště. Podle Jana Čižinského se s touto variantou už nepočítá.

"Jako starosta jsem upozorňoval na to, že při povodních ta hladina spodní vody byla půl metru nad uvažovanou podlahou těch místností, kde ta epopej by měla být vystavena. Chci ocenit, že se k tomu skutečně přistupuje zodpovědně, že bude teď nalezeno skutečně reálné umístění a ne nějaký chiméry," řekl Jan Čižinský, zastupitel hl. m. Prahy.

Poslední slovo bude mít příští čtvrtek zastupitelstvo, které projedná návrh dočasného umístění Slovanské epopeje v Moravském Krumlově.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu