• Načítám...
>

Praha se připravuje na chytrý svoz odpadu

  • 8. října 2019,
  • 21:42,
  • PRAHA,
  • David Wilczek

Obyvatelé metropole mohou nově sledovat zaplněnost kontejnerů na tříděný odpad. Umožní jim to nová funkce v mobilní aplikaci Moje Praha, kterou má na starosti Operátor ICT. Novinka je součástí projektu chytrého svozu odpadu, který byl Praze zahájen letos v únoru.

Reklama

Od února tohoto roku se Operátor ICT věnuje tzv. chytrému svozu odpadu. Pomocí senzorů umístěných ve vybraných kontejnerech na tříděný odpad monitoruje jejich naplněnost či využití v dané lokalitě. 

"Senzory využívají ultrazvukový paprsek. Ten senzor vyšle paprsek, který se odrazí od toho odpadu, následně se vrací zpátky, senzor změří čas a na základě těchto znalostí vypočítá aktuální zaplněnost. Senzory jsou v těch nádobách zhruba od února letošního roku. Pilotní projekt poběží rok a my ta data zpracováváme třeba 2 měsíce. To znamená od července letošního roku," řekl Ondřej Šárovec, projektový manažer, Operátor ICT.

Zaplněnost kontejnerů mohou nově sledovat i obyvatelé metropole. A to pomocí nové funkce v mobilní aplikaci Moje Praha. 

"V aplikaci je možno vidět to nejbližší stanoviště, takže ten občan se může podívat v rámci svého bydliště na to, kde je to nejbližší stanoviště. Případně, pokud je stanoviště osazeno senzory, může vidět tu aktuální zaplněnost a může se rozhodnout, jestli tam ten odpad odnese teď nebo to třeba odloží na zítřek," řekl Ondřej Šárovec.

Do projektu se zatím přihlásilo 10 MČ. Jednou z nich je např. Praha 1.

"Výstupy z těchto senzorů máme k dispozici zhruba 2 měsíce. Ta data analyzujeme a v současné době se nám podařilo nastavit u části stanovišť optimální vozový stav. Roční spory jsou zhruba 300 tisíc korun," řekl Zdeněk Renk, vedoucí oddělení životního prostředí MČ Praha 1.

Tento pilotní projekt poběží do ledna 2020. Následně budou výsledky předloženy pražskému magistrátu. Ten rozhodne, zda budou senzory plošně instalovány na území celé metropole.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu