• Načítám...
>

Zastávka na Hradčanské je osázena rostlinami

  • 9. října 2019,
  • 17:49,
  • PRAHA,
  • Natálie Forsterová

Zastávka tramvaje Hradčanská se proměnila. Konkrétně její střecha. Ta je nyní nově osázena rostlinami, které pomohou zmírnit dopad narůstajících teplot ve městě. Více o tomto pilotním projektu už v následující reportáži.

Reklama

Střecha tramvajové zastávky na Hradčanské ožila. A to doslova. Nově se na ní totiž v rámci ukázky nového městského mobiliáře objevily rostliny.

"Jedná se o pilotní projekt, kdy na zastávce MHD na Hradčanské ulici bychom chtěli zkusit ozelenění takové zastávky, která nemusí být jenom skleněným peklíčkem v létě. Může být příjemným místem, přístřeškem, kam se můžete schovat v nepřízni počasí," řekl Petr Hlubuček, náměstek primátora hl. m. Prahy.

"Vzniklo to na základě aktivity magistrátu, který si od občanů Prahy nechal zpracovat tzv. pocitovou mapu. A řada lidí se shodla na tom, že v létě je na zastávkách obrovské vedro. My jsme tedy letos udělali už 2 projekty. Ten první byla taková fólie, která odpuzuje tu teplotu v letních měsících a druhý projekt je tedy tato zelená střecha, která ukazuje nejen to, že to odpuzuje horko, ale zároveň to tady, speciálně na Hradčanské, kde jsou obrovské betonové plochy, pomáhá udržet klima v tom městě," řekl Jiří Chvojka, tiskový mluvčí firmy JCDecaux.

Autorem novinky na Hradčanské je Pavel Dostal. Odborník na zelené střechy střešní zahrady.

"Rostou tam hlavně rozchodníky a netřesky. Máme tam i opuncii, která je pěstována na jižní Moravě a připomíná nám právě tu pichlavou klimatickou změnu, která tady probíhá, která pro nás může mít poměrně bolestivé důsledky, pokud se adaptovat nebudeme," řekl Pavel Dostal, autor zelené střechy.

Pilotní projekt v podobě zelené zastávky bude na Hradčanské k vidění až do června 2021, tedy do doby, než Praha vysoutěží společnost, která dodá zastávky nové.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu