• Načítám...
>

Linka na letiště bude mít do roka nové autobusy

  • 9. října 2019,
  • 17:57,
  • PRAHA,
  • Lukáš Kubát

U za rok by mezi Veleslavínem a Letištěm Václava Havla měly jezdit velkokapacitní autobusy. Ty zvýší komfort pro cestují a nabídnou i více místa pro zavazadla. Od roku 2022 by tyto velkokapacitní autobusy měly nahradit velkokapacitní elektrobusy.

Stáhnout video
Reklama

Dopravní podnik vypsal výběrové řízení na nové velkokapacitní autobusy. Ty by měly spojit letiště s Veleslavínem.

"Až do 2. listopadu běží výběrové řízení na 20 velkokapacitních autobusů. Tyto autobusy musí být minimálně 20,5 metru dlouhé a 3,3 metru vysoké. Tyto vozy budou mít samozřejmě klimatizaci. Předpokládaná hodnota této zakázky je 500 milionů korun," řekla Aneta Řehková, tisková mluvčí DP hl. m. Prahy.

Velkokapacitní autobusy nabídnou více místa pro zavazadla. Musí mít minimálně 40 míst pro sezení a 6 míst pro osoby se sníženou schopností pohybu. Autobusy také musí splňovat ty nejpřísnější emisní limity. 

"Do 9 měsíců od podpisu kupní smlouvy budou tyto vozy dodány. Předpokládáme, že na lince č. 119 vyjedou na podzim příštího roku," řekla Aneta Řehková.

Nové velkokapacitní autobusy by měly na lince směr letiště jezdit zhruba 2 roky. Pak by je měly nahradit velkokapacitní elektrobusy.

"Do 3 let bychom chtěli zde zřídit trolejové vedení a pořídit nové velkokapacitní elektrobusy nebo trolejbusy, přesněji řečeno jsou to elektrobusy s dynamickým dobíjením, protože ta trolej nebude natažena podél celé linky, ale pouze v konkrétních částech, kde je to nutné, kde se např. jede mírně do kopce," řekl Adam Scheinherr, náměstek primátora hl. m. Prahy.

Po elektrifikaci linky na letiště by se velkokapacitní autobusy mohly přesunout např. na linku 112 spojující Holešovice a Zoologickou zahradu.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu