• Načítám...
>

Rekonstrukce atelieru Hany Wichterlové se blíží

  • 12. října 2019,
  • 9:10,
  • PRAHA,
  • Lukáš Kubát

Hlavní město a Praha 1 podepsali memorandum o spolupráci. Díky ní se zrekonstruuje unikátní ateliér sochařky Hany Wichterlové. Po rekonstrukci by ateliér měl být co nejvíce podobný původnímu stavu. Starat se o něj bude Galerie hlavní města, ta plánuje i proměnu přilehlé zahrady.

Reklama

Zahrada pod Petřínem s unikátním ateliérem sochařky Hany Wichterlové se otevře veřejnosti. Hlavní město a Praha 1 podepsali memorandum o spolupráci.

"MČ Praha 1 musí schválit radou odsvěření toho majetku a my rovnou na straně hlavního města Prahy musíme změnit zřizovací listinu Galerie hlavního města Prahy, pod který ten objekt ateliéru přejde," řekla Hana Třeštíková, radní hl. m. Prahy.

Galerie hlavního města se pak bude o celý objekt starat. Než se ale vysoutěží projekt a začne se rekonstruovat, bude to nějakou dobu trvat.

"Ten ateliér by měl co nejvěrněji kopírovat ateliér Hany Wichterlové tak, jak je znám a jak fungoval. Tady se hlavně musí zrekonstruovat ten samotný dům, aby nebyl v tak žalostném stavu, potřebujeme vymyslet přístupovou cestu. Historicky tady byla přístupová cesta ze shora z Petřína, kde je dokonce i branka, čili je tam možnost udělat schody," řekla Hana Třeštíková.

Proměnou projde i zahrada, která ateliér obklopuje.

"Skýtá skvělé možnosti pro to, aby se tam pořádala sympózia umělců a sochařů, kteří budou navazovat na odkaz Hany Wichterlové. Samozřejmě ten program bude i uvnitř. Budou zde výstavy z díla Hany Wichterlové, ale také souputníků této umělkyně. Také zde budou doprovodné programy, to znamená přednášky," řekla Michaela Vrchotová, vedoucí PR oddělení GHMP.

Z rekonstrukce má radost i rodina sochařky. Ta galerii daruje vybavení ateliéru a i některé sochy.

"My poskytneme galerii zdarma k dispozici část díla Hany, která tady tvořila součást toho ateliéru a hlavně to vybavení. Ta podoba toho ateliéru by měla vypadat tak, jak vypadala v době, kdy tady tvořila Hana Wichterlová. Mělo by se jednat o autentický prostor tvůrčího umělce," řekla Marie Wichterlová, praneteř sochařky.

Hana Wichterlová patřila mezi nejvýznamnější osobnosti českého moderního sochařství a její malostranský ateliér byl oblíbeným místem setkávání českých umělců a intelektuálů.   

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu