• Načítám...
>

Stanice Zličín se cvičně dekontaminovala

  • 12. října 2019,
  • 9:43,
  • PRAHA,
  • Lukáš Kubát

Složky Integrovaného záchranného systému opět nacvičovaly zásah při mimořádné události. Tentokrát trénovaly své postupy při plošné dekontaminaci stanic metra a tunelů. Reportáž ze cvičení pro vás na pražském Zličíně natáčel Lukáš Kubát.

Reklama

Chemický útok teroristů v metru. I to je jedna z bezpečnostní hrozeb, která se v Praze může stát. Jak po útoku stanici dekontaminovat cvičili hasiči Dopravního podniku na Zličíně.

"Tato akce byla v podstatě výsledkem několikaletého výzkumného projektu, jehož cílem bylo nalezení vhodného dekontaminačního zařízení, které evidentně v tuto chvíli postrádáme. Přesvědčují nás o tom zkušenosti z předchozího období z let 2014, kdy jsme dělali podobné cvičení a zjistili jsme, že dokážeme zvládnout terorismus i chemii, ale máme jisté problémy po následné dekontaminaci zamořených prostor," řekl Bohdan Frajt, bezpečnostní ředitel DP hl. m. Prahy.

"Byly vyvinuty prototypy, které zde dnes budou ozkoušeny. Bude použita pouze voda, která bude simulovat ten dekontaminační roztok, abychom viděli, jakým způsobem ten prototyp může fungovat, ať už by to byl sarin nebo jakýkoliv jiný plyn," řekl Petr Hlubuček, náměstek primátora hl. m. Prahy.

Prezentovaly se tři typy zařízení, které se o dekontaminaci postarají. ¨

"To nejmenší, které nosili zasahující na zádech pracovně nazýváme DA1. Je to zařízení, které je poháněné stlačeným vzduchem. Zasahující se s ním dostane do špatně přístupných prostor. Může dekontaminovat vozy metra a tramvaje. Zařízení DA2, to je vozík, který disponuje daleko větší zásobou dekontaminantu. K jeho obsluze jsou potřeba dva lidé, ale je schopný zvládnout daleko větší plochu, například kontaminované podlahy nebo stěny," řekl Jakub Kanta, projektový manažer, společnost Dekonta.

Třetí dekontaminační zařízení má označení DA4 a je schopné pomocí velkoobjemové turbíny dekontaminovat jak nástupiště, tak i tunel metra.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu