• Načítám...
>

V DOXu se hraje i divadlo

  • 14. října 2019,
  • 11:57,
  • PRAHA,
  • Lukáš Kubát

Absurdní drama na motivy Samuela Becketta v podání Lucie Trmíkové a Davida Prachaře, to je hra Pan Pros. Tu můžete vidět v centru současného umění DOX. Kromě výrazných hereckých osobností se můžete těšit ale i na nevšední výtvarné a kostýmní zpracování.

Reklama

V centru současného umění DOX vznikla ve spolupráci se spolkem JEDL inscenace Pan Pros. Jde o autorskou variaci Beckettových témat a motivů. Při příležitosti 30. výročí úmrtí Samuela Becketta.

"Je to performance prezentovaná v galerii, v DOXu, takže už ten prostor je specifický tím, že je to výstavní síň," řekl David Prachař, herec.

Společně s Davidem Prachařem v představení uvidíte čerstvou držitelku Thálie - Lucii Trmíkovou, která je i autorkou textu.

"Vznikla 4 hlavní témata, kolem kterých jsme zase my začali snovat svoje situace. Je to Beckettovský svět v našem světě nebo náš svět v jeho. Je to prolnutí," řekla Lucie Trmíková, herečka.

A jakým tématům se tato divadelní hra věnuje?

"První fáze se týká tématu, který je u Becketta velmi častý. A to je vynořující se příběh z dětství, vzpomínka. Druhé hlavní téma, které se potom v té hře realizuje v dialogu muže a ženy, je hledání toho druhého. Zda je možné vůbec být ve vztahu s někým druhým. To je Beckettovo silné téma, protože on dochází k tomu, že moc ten vztah možný není. A ani sám se sebou. A to je to třetí téma. Je možné najít sám sebe a mít vztah k sobě? Je možné se vydržet? Jeho výkřiky jsou velice často takové, že nemůže zůstat, nemůže odejít, tak co má dělat, kdo je, kde je, kam jde, jestli někam jde, jestli stojí. To jsou úplně základní existenciální otázky, které se pořád klade," řekla Lucie Trmíková.

"Texty, které máme dané s Lucií, jsou kompaktní, jsou strohé, jsou hodně osekané, jsou asketické. Jsou ale přesně dané," řekl David Prachař.

Absurdní drama na motivy Samuela Becketta má i výrazné kostýmní a scénografické zpracování. O hudební doprovod se stará uskupení Clarinet Factory.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu