• Načítám...
>

Praha 5 se změní k nepoznání

  • 14. října 2019,
  • 15:11,
  • PRAHA,
  • Ladislav Jakub

Pražský Smíchov se mění k nepoznání. Díky projektu Smíchov City má v místě původní průmyslové zástavby vyrůst nová moderní čtvrť plná zeleně, místo pro bydlení a další budovy. V plánu je například nové sídlo banky, které bude sloužit i kultuře, také nová škola, parky a téměř kilometrová pěší městská třída.

Reklama

Novináři i obyvatelé MČ Praha 5 se ocitli v budoucnosti. Investoři a politici všem představili, jak bude vypadat Nový Smíchov už za pár let. Rozpracovaná je totiž už druhá etapa projektu Smíchov City. Má to být město ve městě po vzoru Karlína, Holešovic, Vršovic nebo Vinohrad.

"Najdeme zde obchody v parteru, najdeme zde kanceláře, bydlení, veřejnou vybavenost. Snažíme se o takový mix funkcí, který by udržel pohyb v ulicích po dobu celého dne," řekl Leoš Anderle, ředitel investorské společnosti.

"Vyroste nová čtvrť. To je území, kde přibude 10 tisíc nových obyvatel. Musí tomu odpovídat infrastruktura," řekl Tomáš Homola, místostarosta MČ Praha 5.

První etapa zahrnuje oblast okolo ulice Na Knížecí a Nádraží ulice, která nabídne byty v domovních blocích, kanceláře a obchody. Výstavba první etapy projektu Smíchov City - sever by měla začít na začátku příštího roku. Druhá fáze projektu zásadně změní tvář bývalé průmyslové oblasti. Její součástí má být stavba centrály banky, která bude sloužit i jako kulturní centrum a studentské apartmány. Tedy jakýsi kampus. Obyvatelé tu mají najít i supermarket, restauraci a novou základní školu, která tady chybí. Náměstí, ulice nebo právě zmíněná škola by mohla podle starostky Prahy 5 Renáty Zajíčkové nést jméno po nedávno zesnulém zpěvákovi a čestném občanovi Prahy 5 Karlu Gottovi.

"Budou zde vznikat parky, velkorysý bulvár s obchodními plochami. Vznikne zde i hotel," řekl Pavel Richter, zastupitel hl. m. Prahy.

Součástí druhé etapy je i stavba dopravního terminálu.

"Zde se kříží jak dráha, tak metro, tak i individuální automobilová doprava. Budou zde cyklostezky, tramvaje," řekl Pavel Richter.

"Tam máme dnes projekt rozpracován. Pracujeme na projektu k územnímu řízení. Ještě dnes ho může ovlivňovat veřejnost," řekl Leoš Anderle.

Výstavba projektu Smíchov City - jih, tedy přeměny starého Smíchova na novou čtvrť, by měla začít zhruba v roce 2024.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu