• Načítám...
>

Praha zdraží odpad o 30 procent, lidé by měli třídit

  • 14. října 2019,
  • 12:26,
  • PRAHA,
  • Jan Varga

Pražský magistrát už nechce doplácet stovky milionů korun za svoz komunálního odpadu. Město se proto rozhodlo zdražit poplatky za tuto službu o 30 procent. Zároveň chce ale vedení metropole ulevit těm, kteří odpad třídí. Zlevní proto poplatky za svoz bioodpadu.

Reklama

Praha zdraží poplatky za svoz směsného odpadu. Cena by se měla zvýšit až o 30 %. Novelu vyhlášky schválili pražští radní na svém pondělním zasedání. Město by tak mohlo získat až 220 milionů ročně.

"Odvoz popelnic, kde ukládáme netříděný odpad, se nezvyšoval od roku 2005. Samozřejmě se nebudeme bavit o tom, o kolik nám od roku 2005 vzrostly náklady, o kolik vzrostla cena práce. V současné době doplácí systém hlavního města na odvoz těchto popelnic 300 milionů ročně," řekl Petr Hlubuček, náměstek primátora hl. m. Prahy.

Domácnosti teď platí za svoz odpadu měsíčně od 86 do bezmála 6 tisíc korun. A to podle četnosti svozu a velikosti kontejneru. Radní zároveň schválili zlevnění svozu bioodpadu. A to téměř o polovinu.

"O 50 % snižujeme cenu odvozu hnědé popelnice, toho bioodpadu, která nám tvoří až 40 % složky té černé popelnice. Zároveň rozšiřujeme počet těch třídících míst na veřejných prostranstvích a také v jednotlivých domech," řekl Petr Hlubuček.

Se změnou odpadové politiky ale nesouhlasí pražská opozice. Např. podle zastupitelského klubu ODS nelze neustále zdražovat běžný život Pražanů. Motivovat k třídění by pak mělo město určitě jinak.

"Já si nemyslím, že je motivační někomu zdražovat bydlení. Motivuje se jinak. My bychom to také tak dělali. A rozhodně, pokud se podíváme do měst, a teď nechci jít do toho extrému, jsou některá města, která místo motivování odpadů odpouští poplatky za popelnice kompletně. To je ten druhý extrém. Takže tato takzvaná motivace, o které mluví pan Hlubuček, není žádnou motivací. Je to opět plácání Pražanů přes kapsu a zdražování bydlení," řekla Alexandra Udženija, předsedkyně zastupitelského klubu.

Novelu vyhlášky ještě musí schválit zastupitelstvo hlavního města. V loňském roce obyvatelé metropole vyprodukovali 321 183 tun odpadu. Vytřídit se podařilo zhruba 18 %. Ze všeho nejvíce se vytřídí papíru.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu