• Načítám...
>

Modrý pokoj připomíná Jaroslava Ježka

  • 14. října 2019,
  • 18:23,
  • PRAHA,
  • Lukáš Kubát

Modrý pokoj, to je unikátní památník Jaroslava Ježka. Tento pokoj najdete téměř v totožném stavu, v jakém ho Jaroslav Ježek na začátku čtyřicátých let opustil. Najdete tu řadu unikátních předmětů spojených s Jaroslavem Ježkem - knihovnu, klavír a třeba i fotografie.

Reklama

Hudební skladatel, dirigent, klavírista, autor taneční, divadelní, filmové i vážné hudby - Jaroslav Ježek. Ten se přes svou slabozrakost a částečnou hluchotu popral s osudem a stal se z něj jeden z nejlepších českých hudebníků 20. století. Národní muzeum spravuje památník Jaroslava Ježka, tzv. Modrý pokoj. Naleznete ho v nenápadném domě v Kaprově ulici.

"Všechny skladby, které psal, i ty studentské a ty pozdější, ty slavné pro Osvobozené divadlo, vznikaly tady v tomto pokoji. Na čtení a psaní mu velmi vyhovovalo modré pozadí, tak si ho nechal vymalovat na bledě modrou a strop je tmavě modrý. Piáno, které tady je, Steinway, mu koupila sestra ze svých prvních výdělků," řekla Věra Šustíková, kurátorka osobnostních pozůstalostí ČMH.

Pokoj tak vypadá, jako by ho Jaroslav Ježek právě opustil. Nábytek navrhl architekt Osvobozeného divadla František Zelenka.

"Tady je velká rozsáhlá knihovna, což je velice překvapivé u člověka, který téměř neviděl. Ale je tu opravdu celý Ottův slovník naučný, sebrané spisy Boženy Němcové, Jana Nerudy, ale i mnohé zahraniční publikace. Nejrůznější knihy, které ukazují šíři jeho zájmu. Pak je tady taková zvláštní sada knih, což jsou knihy jeho přátel. V nich jsou věnování," řekla Věra Šustíková.

V pokoji ale najdete i jiné zajímavé předměty spojené s Jaroslavem Ježkem, třeba i rarity.

"Housle vyrobené ze sirek, které Ježkovi věnoval nějaký vděčný divák Osvobozeného divadla. Jsou tu různé fotografie, rádiový přijímač, ze kterého Ježek poslouchal hudbu, nebo gauč, který je překvapivě malý na to, aby na něm člověk spal. Také dalekohled, který používal místo brýlí. To, co tady je navíc, je stojan ze stuhami z jeho pohřbu a také z některých premiér divadla. To tady původně nebylo," řekla Věra Šustíková.

Modrý pokoj se nachází v Kaprově ulici č. 10. Otevřeno je každé úterý od 13:00 do 18:00.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu