• Načítám...
>

V pražské zoo věnovali den želvám

  • 14. října 2019,
  • 19:21,
  • PRAHA,
  • Ladislav Jakub

V neděli se v pražské zoo konalo oblíbené setkání milovníků želv. Součástí dne byly přednášky, chovatelská poradna i komentovaná setkání s velkými želvami.

Reklama

Pražský zoo patřila o víkendu želvám. Uskutečnil se tu Den chovatelů. Nejen ti se mohli zúčastnit cyklu přednášek a diskuzí. Byla pro ně připravena i chovatelská poradna a nechybělo ani komentované setkání s chovatelkou exotických zvířat v trojské zoo - Natašou Velenskou. V Česku je totiž domácí chov želv na vzestupu od konce 80. let minulého století. A co v tomto tématickém dni chovatele i potenciální chovatele zajímalo.

"V dnešní podzimní době některé želvy samozřejmě se už pomalu chystají k zimnímu spánku. Takže jak zazimovat želvu, abychom jí neublížili," řekla Nataša Velenská, vrchní chovatelka plazů, Zoo Praha.

"Ideální je želvu chovat venku a přirozeně ji zimovat alespoň ty 3 měsíce v roce. A to buď v chladném sklepě, nebo, pokud někdo nemá chladný sklep, tak opravdu lze želvu zimovat i v lednici," řekl Miloš Kroupa, člen klubu chovatelů želv.

Nejběžněji máme doma středomořské želvy nebo želvy stepní. Budoucí chovatel by asi ale měl dobře rozmyslet, jestli želvu opravdu chce. Její chov je záležitostí třeba celého lidského života. Želvě se totiž téměř nedá najít nový domov u nového chovatele.

"Rodiče podlehnou přání dětí, koupí malou želvičku v době, kdy tomu dítěti je třeba do 6 let, a oni v době puberty zjistí, že svět nabízí daleko více možností a krás, než je chov želvy. A pak nám sem lidé občas nabízejí, že nám předají takovéto želvy," řekla Nataša Velenská.

Chovatelů malých želv jsou v ČR desítky tisíc. Proto některým přišly odborné přednášky vhod.

anketa

V Česku jsou také desítky chovatelů želv většího vzrůstu. Mají je buď na zahradě, ve speciálních místnostech nebo přímo v teráriích. Někteří z nich želvám dokonce budují speciální domečky.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu