• Načítám...
>

Novoroční ohňostroj v Praze bude

  • 15. října 2019,
  • 8:45,
  • PRAHA,
  • Jan Varga

Novoroční ohňostroj v Praze bude. Pražané tak o svůj tradiční způsob oslavy příchodu nového roku nepřijdou. Rozhodli se ho totiž zachovat realizátoři minulých ročníků ohňostrojů společně se spolkem Ohňostroj pro Prahu.

Reklama

Pražané ani letos nepřijdou o ohňostroj. Tradiční formu oslav příchodu nového roku se totiž rozhodli uspořádat realizátoři minulých ročníků pražských ohňostrojů pro velký zájem z řad veřejnosti nejen z ČR, ale i ze zahraničí.

"Tato věc vedla k rozhodnutí, že ten ohňostroj by měl být, neměl by zaniknout, protože to je tradice. Je to tradice, která je tady už desítky a desítky let, nemluvě o tom, že má kořeny už od dob Rudolfa II.," řekl Martin Peter, designer a choreograf ohňostrojů.

V předešlých letech financování a organizace ohňostrojů probíhala ve spolupráci s magistrátem. Zástupce vedení pražské koalice už ale dříve avizovali, že už o tuto formu nemají zájem. Vystřídat ji má videomapping na budově Národního muzea.

"To ocení spousta lidí a dětí. Budou to moci vidět třeba i častěji než jen v jednu chvíli. A toto bude určitě zábavný program," řekl Petr Hlaváček, náměstek primátora hl. m. Prahy.

"Nepodporujeme jako hlavní město ohňostroje. Myslím, že to je přežitek. Sami se snažíme o to, aby novoroční show byla jiná. Doufám, že překvapíme i občany Prahy, že se jim to bude líbit. Je to i z důvodu ekologického, bezpečnosti. Chceme jít lepším a čistším směrem," řekla Michaela Krausová, předsedkyně zastupitelského klubu.

"Město by nemělo vynakládat své prostředky na aktivitu, která je vlastně takto široce kritizována," řekl Jan Čižinský, předseda zastupitelského klubu.

Jak velkolepý ohňostroj bude vypadat tak mají v rukou sami Pražané. Spolek Ohňostroj pro Prahu se rozhodl zřídit transparentní účet, kam mohou lidé zasílat finanční příspěvky v libovolné výši. Cílem je podle organizátorů vybrat alespoň jeden milion korun, aby mohl ohňostroj proběhnout v důstojné formě. Lidé mohou záměr podpořit na stránkách www.ohnostrojproprahu.cz. Místo, na kterém ohňostroj proběhne, prozradí organizátoři až na začátku prosince.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu