• Načítám...
>

Vyhnání Gerty Schnirch uvede Žižkovské divadlo

  • 16. října 2019,
  • 22:13,
  • PRAHA,
  • David Wilczek

Vyhnání Gerty Schnirch je příběh ženy, který se odehrává v dramatické době protektorátu a v poválečné době, kdy jsou organizovány divoké odsuny lidí až po nástup brutálního osvoboditelského režimu. Předlohou k divadelní hře je stejnojmenná kniha od Kateřiny Tučkové, která získala v roce 2010 cenu Magnesia litera. Představení mohou vidět Pražané v Žižkovském divadle od konce listopadu.

Reklama

Divadelní hra Vyhnání Gerty Schnirsch popisuje příběh ženy, která se snaží čelit dramatickým okolnostem v době protektorátu, následně divokému odsunu lidí v poválečné době a poté nástupu nekompromisního osvoboditelského režimu. Takto lze stručně představit inscenaci, kterou v současné době připravuje režisérka a herečka Diana Šoltýsová.

"Bude to hodně ženské představení a myslím si, že velmi intimní. Zatím to tak vypadá. Nerada mluvím o něčem, co ještě není hotové, zatím to ale vypadá, že to je velmi koncentrované. Vlastně by to měl být takový mikroskopický pohled na ženy a na to, co si v tom odsunu zažily. Takže by to představení mělo být hodně emotivní, aby si divák uvědomil, jak strašná ta doba byla. Myslím si, že některé obrazy jsou celkem kruté, kruté jsou ale záměrně. Aby se lidé dokázali s tou dobou ztotožnit, aby se ty emoce na ně přenesly. Takže v tom to bude možná trochu kontroverzní," řekla Diana Šoltýsová, režisérka představení.

Inscenace, která vznikla podle knižní předlohy spisovatelky Kateřiny Tučkové, je zajímavá tím, že hlavní roli ztvárňují hned 3 herečky. Každá však představuje hlavní hrdinku v jiném období jejího života.

"Podle mě je velice silný člověk. Ale zároveň má spoustu much, jako každý normální člověk. V té rodině je to vlastně tragédie sama o sobě. Je to pro mě hodně intimní téma," řekla Aneta Kalertová, představitelka Gerty Schnirch.

Přestože v představení vystupuje 11 žen, v početném souboru něžného pohlaví vystoupí i Michal Kern, který ztvárnil všechny mužské postavy.

"Zaujalo mě především to, že si myslím, že to je velice aktuální otázka, protože si úplně nemyslím, že ten národ se s touto německou otázkou vyrovnal. A myslím si, že je to velice ožehavé téma ještě stále," řekl Michal Kern, představitel mužských rolí.

Divadelní hru Vyhnání Gerty Schnirch mohou diváci vidět v Žižkovském divadle od 29. listopadu, kdy je naplánována premiéra.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu