• Načítám...
>

Dopravní podnik bude hubit plevel horkou párou

  • 17. října 2019,
  • 8:46,
  • PRAHA,
  • Jan Varga

Reklama

Místo glyfosátů horká pára. To je nový způsob, jakým nechá DP likvidovat plevel u vozovek a tramvajových tratí v Praze. S novou dodavatelskou firmou podepsal podnik v těchto dnech smlouvu a dohodl se na ekologickém přístupu.

"Ta voda má 98 stupňů. Jsou to speciálně upravené trysky na to smáčení toho plevele a když tu horkou vodu přivedete na ten plevel, tak dojde k bílkovinovému šoku té rostliny a následnému rozpadu buněčných stěn. Ta rostlina po několika dnech usychá. Takže ten princip je hodně obdobný, jako u té chemické likvidace, akorát tady žádnou chemii nepoužijete," řekl Miroslav Matyáš, zástupce dodavatele.

Ekologičtější cestou se rozhodlo jít vedení magistrátu hlavního města, které se likvidací plevele za užití páry inspirovalo v Hradci Králové.

"Je to udržitelný způsob, ekologický, a myslím si, že i v rámci diskuzí o klimatické změně a udržitelném způsobu provozu MHD je dobře, že jsme k tomu přistoupili," řekl Adam Scheinherr, náměstek primátora hl. m. Prahy.

"My jsme rádi, že se nám to s dodavatelem nakonec podařilo dohodnout. Snažíme se být odpovědnou firmou a ekologicky šetrná likvidace určitě k tomu patří," řekl Petr Witowski, generální ředitel DP hl. m. Prahy.

Herbicidy s glyfosátem mají podle odborníků špatný vliv na lidské zdraví. Mezinárodní agentura pro výzkum rakoviny označuje tuto látku za pravděpodobně karcinogenní. Prodejci toto tvrzení ale dlouhodobě odmítají. Horká pára likviduje plevel šetrněji k okolním rostlinám. A to pouze na místech, kde je to skutečně potřeba.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu