• Načítám...
>

Praha má být městem krátkých vzdáleností

  • 17. října 2019,
  • 13:43,
  • PRAHA,
  • Ladislav Jakub

Praha chce patřit mezi města krátkých vzdáleností. Její obyvatelé mají mít práci, služby, obchody i kulturu v blízkosti svého domova. Na panelové diskuzi v Centru architektury a městského plánování na Novém Městě se kvůli tomu se širokou veřejností a studenty sešli čeští a američtí odborníci na realitní trh. Podle nich nemají mít Pražané důvod opouštět místo, kde bydlí. Příkladem má být Smíchov, Vysočany nebo Karlín.

Reklama

Úřady, lékaři, obchody, kultura, sport, škola a v první řadě také zaměstnání mají být v docházkové vzdálenosti od našeho domova. Tak si odborníci i laici představují město budoucnosti - město krátkých vzdáleností. O tom se diskutovalo v pražském Centru architektury a městského plánování v Novém Městě.

"Tady v CAMPu se mohou lidé podívat na výstavu Rohanský ostrov, která vlastně shrnuje všechny projekty v tomto území, kde takové město krátkých vzdáleností vzniká. Budou tam byty, kanceláře, obchody, poměrně velká rekreační plocha a také kulturní zařízení," řekl Petr Hlaváček, náměstek primátora hl. m. Prahy.

Praha na tom není podle expertů na realitní trhy ve srovnání s městy ve světě vůbec špatně. Historicky se vyvíjela velmi správně. Budoucnost je ale na bedrech příštích generací, říkají.

"Dnešní Metropolitní plán tak, jak je navržen, pokud ho nebudeme odevzdávat, nám v teorii dostatečného růstu bytů může vydržet na zhruba 30 let. Ale znovu opakuji, neznamená to, že všude to zastavíme příliš," řekl Eduard Forejt, specialista na trh nemovitostí.

Zkrátka plánovat se musí i detaily. 

"Stavím-li dnes 6 pater tam, kde mohlo vzniknout 12, až přijde někdo recyklovat, bude jich tam muset postavit 30, protože ekonomika nedovolí jinak," řekl Eduard Forejt.

A ať chceme nebo ne, Praha v budoucnu do výšky určitě poroste.

"V nějaký čas vyčerpáme absolutní limit toho města a budeme postupně recyklovat, půjdeme do větších výšek, už to ale nebude znamenat tak masivní nárůst, abychom se ubránili tomu, že porosteme s městem i do šířky," řekl Eduard Forejt.

Do Prahy míří ale i část populace z jiných měst a venkova. Metropole ale není nafukovací a tak by mohla pomoci i krajská města.

"Včas začneme dělat infrastrukturu okolo, aby města jako Hradec, Plzeň nebo Pardubice se staly samostatnými klastry a uměly komunikovat mezi sebou bez napojení na Prahu," řekl Eduard Forejt.

Praha by tedy kromě turistického lákadla pro miliony turistů ze světa měla být i nejlepším místem pro život jejích obyvatel.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu