• Načítám...
>

Zoufalí vozíčkáři protestovali před magistrátem

  • 17. října 2019,
  • 13:52,
  • PRAHA,
  • Jan Varga

Desítka vozíčkářů přijela protestovat před magistrát hlavního města. Do průběhu zasedání zastupitelstva přijeli vyjádřit svůj nesouhlas se zrušením bezbariérové linky H1, kterou letos v červnu magistrát zrušil. Primátor si z rukou zoufalých občanů převzal petici a slíbil, že bude situaci řešit.

Reklama

Zasedání Zastupitelstva hl. m. Prahy na několik desítek minut přerušili protestující vozíčkáři, kteří přijeli před pražský magistrát vyjádřit svou nespokojenost se současnou situací kolem bezbariérové přepravy po městě. Vadí jim hlavně zrušení bezbariérové linky H1 mezi Černým Mostem a stanicí Florenc.

"Je to jediná možnost, jakým způsobem se 2 a více vozíčkářů najednou přepraví do města. My se nemáme jak přepravit do města. Dokonce ještě před 3 týdny nebyla přístupná ani jedna stanice metra pro vozíčkáře," řekl Roman Folvarský, iniciátor petice.

Vozíčkáři předali primátorovi petici, ve které jsou obsaženy jejich výhrady a požadavky. Mimo jiné také to, aby linka H1 zůstala zachována ještě po 2 roky. Město zrušilo bezbariérovou linku letos v červnu poté, co vyhodnotilo, že její obsazenost je minimální.

"Tady nešlo o finanční stránku věci. Šlo o to, že ten autobus jezdil skutečně prázdný," řekl Adam Scheinherr, náměstek primátora hl. m. Prahy.

Primátor přislíbil, že se na situaci znovu podívá. Problém bezbariérové přepravy po městě se ale hned tak vyřešit nepodaří. A to zejména co se týče stanic metra.

"Hlavní město má v tomto velký dluh. To jsme si vědomi. Ale ta bezbariérovost např. všech stanic metra pochopitelně ještě nějakou dobu potrvá a ani teď nejsem schopen slíbit, že bychom to zvládli v našem volebním období, protože toho je prostě hodně," řekl Zdeněk Hřib, primátor hl. m. Prahy.

Před magistrát mezi protestující dorazili také zástupci opozičního hnutí ANO. Patrik Nacher přislíbil, že se také pokusí v otázce bezbariérové přepravy pomoci.

"Jeden nápad, se kterým jsem oslovil kolegyni Marvanovou, o nějakém větším propojení těch jednotlivých městských firem, což je Dopravní podnik a třeba Pražská plynárenská, že by to mělo aspekt dodání nějakého nízkopodlažního autobusu a ještě ten ekologický aspekt," řekl Patrik Nacher, zastupitel hl. m. Prahy.

Praha dala v loňském roce na projekty odstraňování bariér ve městě 60 milionů korun. Letos náměstek Scheinherr částku zvýšil na 130 milionů. Kromě projektů bezbariérové dopravy např. město vyzývá také instituce a spolky, aby si zažádaly o peníze na výstavbu plošin, výtahů a odstranění bariér v pražských budovách.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu