• Načítám...
>

Slovanská epopej se dočasně vrátí do Krumlova

  • 18. října 2019,
  • 22:18,
  • PRAHA,
  • Natálie Forsterová

Slovanská epopej Alfonse Muchy se dočasně vrátí do Moravského Krumlova. O zápůjčce na pět let rozhodli pražští zastupitelé. Důvodem přesunu je chybějící prostor v Praze, kde by mohla být epopej trvale vystavena.

Reklama

Celkem 5 let. To je doba, na kterou Praha zapůjčí Slovanskou epopej Alfonse Muchy do Moravského Krumlova. Rozhodli o tom zastupitelé. Důvodem přesunu je chybějící prostor v metropoli, kde by mohla být epopej trvale vystavena.

"Z mého pohledu je to varianta, která nabízí nejrychlejší umístění epopeje, vystavení epopeje, pro návštěvníky," řekla Hana Třeštíková, radní hl. m. Prahy.

Cyklus obrazů, který tvoří 20 velkých pláten, bude k vidění na zámku v Krumlově už příští rok. Město aktuálně prostory na vystavení obrazů připravuje.

"V této chvíli se opravuje jižní křídlo v nákladech přibližně 130 milionů korun. Budeme chystat pro Slovanskou epopej výstavní prostory. Ta instalace výstavy nás bude stát mezi 30 a 40 miliony korun," řekl Tomáš Třetina, starosta Moravského Krumlova.

Hlasování o epopeji předcházela několikahodinová diskuze. V té mimo jiné zaznívala kritika opozičních politiků, kteří zároveň navrhli, aby byla plátna dočasně umístěna v prostorách zámku na Zbraslavi. To ale neprošlo.

"Já jsem z tohoto rozhodnutí strašně smutná. Slovanská epopej patří do Prahy. Pan Mucha si to tak přál," řekla Alexandra Udženija, předsedkyně zastupitelského klubu.

A s přesunem obrazů do Moravského Krumlova nesouhlasil také člen koalice a předseda kulturního výboru Jan Wolf.

"Já si myslím, že odpovědný pražský zastupitel vůbec nemůže uvažovat směrem, že by Slovanskou epopej přesunul kamkoliv mimo hranice hlavního města Prahy," řekl Jan Wolf, předseda Výboru pro kulturu ZHMP.

Na jednání zastupitelů dorazil také vnuk Alfonse Muchy, pan John Mucha, který s rozhodnutím zastupitelů o zápůjčce obrazů souhlasí.

"Nejen já, ale 67 senátorů ČR, apeluji na Prahu, aby to dočasně půjčila do Krumlova. A jak jsem řekl, já budu první, kdo, až tady bude důstojné místo, bude v Krumlově za to, aby se epopej stěhovala zpátky do Prahy," řekl John Mucha, vnuk Alfonse Muchy.

Obrazy už v Krumlově jednou vystaveny byly. A to od 50. let až do roku 2011, kdy je tehdejší vedení hlavního města odvezlo zpět. Nyní bude stávající pražská vláda jednat o tom, kde by obrazy mohly být v metropoli natrvalo vystaveny.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu