• Načítám...
>

Výstava na Letenské pláni připomíná rok 1989

  • 18. října 2019,
  • 22:27,
  • PRAHA,
  • Jaroslav Šetlík

Česko letos slaví 30. výročí sametové revoluce, které provází řada tematických akcí. Jednou z nich je i výstava na Letenské pláni pod názvem Komunikace 89. Ta ukazuje, jak se šířily informace o zlomových okamžicích politického převratu roku 1989. Tedy v době, kdy neexistovaly mobilní telefony, internet ani sociální sítě.

Reklama

Události listopadu roku 1989 připomíná výstava na pražské Letenské pláni. Ta je zaměřena zejména na tehdejší komunikaci.

"My jsme se vlastně, jako Památník ticha, rozhodli, že bychom chtěli vstoupit také do toho Festivalu svobody, což je spousta akcí připravovaných k 17. listopadu. Ale náš záměr byl to, aby to mělo obsah, který se Památníku ticha týká, což je třeba propaganda a mediální výchova. A tak jsme tady vytvořili výstavu o tom, jak se komunikoval státní převrat v době, kdy televize ještě nechtěla nebo nežila. Tedy jak se to komunikovalo, aby se přetlačila ta ideologie a ty falešné zprávy. Ale také to, jak se to komunikovalo, kdy byla ta předpotopní technologie," řekl Pavel Stingl, kurátor výstavy.

Na výstavě je mimo jiné k vidění několik přístrojů, které v tehdejší době sloužily ke komunikaci. V hlavní části výstavy je ale několik panelů, na kterých jsou k vidění videa zachycující události mezi 17. a 25. listopadem roku 1989. 

"Tam je vždy vidět, jak to moderovala televize, co proti tomu studenti dávali na videokazety, se kterými je jezdilo po republice, co se dělo na ulici a v zákulisí občanského fóra," řekl Pavel Stingl.

V poslední části výstavy se mohou návštěvníci vžít do atmosféry demonstrace na Letenské pláni. Té se 25. listopadu 1989 zúčastnilo kolem 750 tisíc lidí.

"A poslechnout si ta nejdůležitější sdělení, když už bylo jasné. Tady je vidět, jak abdikuje Štěpán, tehdejší předseda partaje Prahy. Je tady vidět, jak se vynořují určité osobnosti, jdou rovnou z basy, nebo Jaroslav Hutka přijel rovnou z letiště z emigrace. To je najednou ta zlomová situace. Ten koncentrát toho je tady a může se to za 10 minut všechno zažít," řekl Pavel Stingl.

Výstava je v dopoledním čase určena pro žáky základních a středních škol. Široká veřejnost ji může na Letenské pláni navštívit denně mezi 14:00 a 18:00. A to až do konce listopadu.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu