• Načítám...
>

Muzeum ukazuje české motorky

  • 18. října 2019,
  • 22:48,
  • PRAHA,
  • Lukáš Kubát

Asi 150 motocyklů najdete v muzeu pod hradem Křivoklát. Jedná se o nejkomplexnější sbírku motorek značky Jawa a ČZ u nás. Najdete tu jak motokola, tak i nejslavnější modely, jako je legendární Jawa kývačka.

Reklama

V křivoklátském podhradí najdete muzeum motocyklů. Jeho základ tvoří značky ČZ a Jawa. A podle sběratele Jaroslava Antoniho jde o nejkompletnější sbírku těchto motocyklů na světě.

"Značka Jawa je nejvýznamnější motocykl v Čechách a na Slovensku. Janeček začal dělat motocykly v roce 1929 tím, že koupil licenci Wanderera," řekl Jaroslav Antoni, sběratel.

A právě spojením jmen Janeček a Wanderer vznikl i název Jawa. Firma ze začátku příliš úspěšná nebyla. Větší úspěch se dostavil až po několika letech. A v roce 1954 byly Jawa a ČZ spojeny a vznikl tak i nejvýznamnější model Jawa kývačka.

"Ta se začala dělat skutečně ve velkém, protože od roku 1954, kdy to bylo spojeno, do roku 1959, kdy se to zase rozpojilo, vyrobili těch kývaček 1,4 milionu kusů. Kývačka je motocykl, kde uděláte generálku, nebo ho rozeberete, a složíte, s několika klíči a dvěma šroubováky," řekl Jaroslav Antoni.

Každý exponát v muzeu má svůj vlastní zajímavý příběh, třeba jako motokolo.

"Vnuk pána, který zemřel, to našel na půdě a nevěděl co to je. Tak si našel na internetu to, co tam má, a rozhodlo se to vyměnit za pojízdný motocykl," řekl Jaroslav Antoni.

V muzeu najdete třeba o policejní nebo vojenské motocykly.

"Každý motocykl, který se v Čechách vyrobil, sloužil v armádě," řekl Jaroslav Antoni. 

Vidět tu můžete ale třeba i automobily. Jawa jich totiž vyrobila několik stovek.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu