• Načítám...
>

Novoroční ohňostroj si zaplatí Pražané sami

  • 18. října 2019,
  • 23:03,
  • PRAHA,
  • Lukáš Kubát

Na pražském zastupitelstvu vystoupili realizátoři pražských ohňostrojů. Seznámili zastupitele s faktem, že tradiční ohňostroj v Praze bude i letos. A to i přesto, že magistrát se ho rozhodl nepodpořit a plánuje videomapping na Národním muzeu.

Reklama

Magistrát letos tradiční ohňostroj nepodpoří. Jak už jsme informovali, chce jít tišší cestou šetrnější k okolí a především ke zvířatům. Realizátoři minulých ročníků pražských ohňostrojů ale přišli zastupitele obeznámit s tím, že ohňostroj v Praze přes to bude. Chtějí ho prý sami Pražané, kteří na něj také finančně přispějí. Podle realizátorů pyrotechnické zábavy prý zrušení ohňostroje ničemu nepomůže.

"Profesionální zábava, která je vlastně řízená bezpečnostními prvky pro plašení zvěře a pyrotechnika, která je používána, je mnohem kvalitnější, tedy produkují úplně jiné množství zplodin, tak se to vůbec nedá srovnat s tím, když na tu Silvestrovskou noc nezřízeně mnoho občanů často bez rozmyslu tu pyrotechniku používá a vytváří tím ten problém, který ve finále všechny rozčiluje. A to je to, co se zaměňuje. Novoroční ohňostroj , kultivovaná kulturní zábava a silvestrovská válka v ulicích," řekl Martin Peter, choreograf ohňostrojů.

Spolek Ohňostroj pro Prahu navíc oznámil zastupitelům, že uspořádá osvětovou kampaň, která seznámí veřejnost s tím, jak se má se zábavní pyrotechnikou zacházet. A zejména mladé bude nabádat k tomu, aby ji neodpalovali v nadměrné míře.

"Ta kampaň se jmenuje #nebudustřílet. Jde o to v těch lidech vyvolat ten pocit, že mohou omezit svoje vlastní střílení té pyrotechniky a spíše se jít podívat na ten pěkný městský ohňostroj. A tím pomohou i té ekologii, i tomu městu jako takovému," řekl Jan Šaršoun, předseda spolku Ohňostroj pro Prahu.

Tradiční formu vítání příchodu nového roku podpořili i někteří opoziční zastupitelé. Např. Patrik Nacher z hnutí ANO na jeho realizaci sám přispěje.

"Zrušením 10 minut dlouhé profesionálního ohňostroje z jednoho místa, to je asi nepochopení té věci. Neslyšel jsem na to jedinou stížnost a přijde mi to jako takový občanský protest a iniciativa, že ti lidé, kteří to pořádají, si to nenechají vzít. A když jim ti lidé na to přidají peníze, já budu jeden z nich, tak se to třeba bude konat," řekl Patrik Nacher, zastupitel hl. m. Prahy.

Veřejnost, která by chtěla pražský ohňostroj podpořit, může přispět libovolnou částkou na transparentní účet. Ten je zveřejněn na stránkách www.ohnostrojproprahu.cz.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu