• Načítám...
>

Ve Stromovce se slavil Den stromů

  • 21. října 2019,
  • 0:18,
  • PRAHA,
  • Lukáš Kubát

Ve Stromovce se konala oslava Dne stromů. Byl připraven bohatý program, v rámci kterého nechybělo slavnostní vyhlášení výtvarné soutěže Duše stromů. Vrcholem dne pak bylo sázení platanu.

Reklama

Den stromů se slavil v Královské oboře Stromovka. V rámci něho se zasadil i nový strom. Lopat a bucharu se ujali primátor Zdeněk Hřib a náměstek Petr Hlubuček.

"Je super, že je to den, který se slaví právě na podzim, protože přeci jen ty stromy jsou na podzim nejkrásnější, díky tomu, jak jsou barevné," řekl Zdeněk Hřib, primátor hl. m. Prahy.

Sázel se platan javorolistý. Ten dorůstá výšky až 50 metrů a má mohutný kmen.

"Ten strom se sází na toto místo už teď, aby do budoucna nahradil ten stávající platan, který tady roste už nějakých 180 let. Zvláštnost všech platanů je, že shazují kůru. Pokaždé, když dorostou, tak v létě se ta kůra začne olupovat ve velkých plátech, padá z těch stromů na zem a udělá novou kůži, podobně jako had," řekla Barbora Berecová, vedoucí údržby parku Stromovka.

V rámci Dne stromů se vyhlásily i výsledky výtvarné soutěže Duše stromů. A ti nejlepší, malí i velcí výtvarníci, byli odměněni.

"Hodně na nich bylo vidět to, že ti malíři, kteří vytvářeli ty obrazy, tak vnímají tu přírodu a ty stromy jako něco, co má svůj vlastní život a duši. To znamená, že k té přírodě mají vztah. To my dnes potřebujeme, abychom k té přírodě vztah měli, protože to pak znamená, že se o ní budeme správně starat," řekl Petr Hlubuček, náměstek primátora hl. m. Prahy.

Všichni příchozí mohli navštívit stánky, kde se toho o stromech mnoho dozvěděli, třeba jako my u stánku Národního muzea.

"My jsme připravili některé přírodniny, které se stromů týkají, ať už to jsou různé řezy zajímavými druhy dřev, plody některých zajímavých stromů - ať už našich nebo exotických a pak tu máme samozřejmě různé druhy ptáků. Toto je šiška borovice, kterou byste u nás nepotkali, zajímavostí tohoto druhu je to, že ty šišky jsou nejtěžší na celém světě," řekla Petra Caltová, muzejní pedagog NM.

Vedení magistrátu také chystá hromadné sázení stromů, kde si každý Pražan bude moci zasadit svůj malý stromek.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu