• Načítám...
>

Revitalizace Petřína budí emoce

  • 18. října 2019,
  • 0:24,
  • PRAHA,
  • David Wilczek

Zastupitelstvo hl. m. Prahy projednávalo petice proti výstavbě na Petříně. Přestože vedení radnice zohlednilo některé navrhované změny, podle iniciátorů petice jsou kosmetické a nedostačující. Podle náměstka Petra Hlubučka nelze dál ustupovat z původního záměru a záměr je dostatečně šetrný k tomuto významnému místu.

Reklama

Petice proti výstavbě technického zázemí pro údržbu a veřejných toalet. To byl jeden z hlavních důvodů jednání ZHMP, který vzbudil velké emoce. Podle petentů jsou nově zpracované změny kosmetické a nic neřeší.

"Údržba z Vojanových sadů už tam jezdí několik desítek let a má zázemí ve Vojanových sadech. Asi by to zázemí uvítali, ale v podstatě se bez něj do teď obešli. A co se týče záchodků, tak jsou od toho místa asi 50 metrů v kavárně," řeka Romana Ertlová, iniciátorka petice.

Podle náměstka primátora Petra Hlubučka je stavba nutná a obavy, že by tady v budoucnu vzniklo zázemí pro nějaký podnikatelský záměr, jsou zbytečné.

"Je potřeba, aby se za nepříznivého počasí kde schovat ti zahradníci. A kdo to tam zná, tak ví, že jsou tam umístěné ty ošklivé plastové toalety. Myslím si, že si právě Petřín zaslouží důstojné toalety," řekl Petr Hlubuček, náměstek primátora hl. m. Prahy.

Autoři petice kritizují i komunikaci pražského magistrátu, která je podle nich čistě oznamovací a veřejnost tak nemůže včas na změny reagovat. Vedení hlavního města se brání tím, že komunikace s lidmi proběhla už v minulém volebním období a záměr byl schválen zastupitelstvem Prahy 1.

"Oni vydávají pouze stanoviska o tom, o čem bylo rozhodnuto, co už jede a co už bude. Tam neprobíhá dialog," řekla Romana Ertlová.

"Mě třeba velmi překvapuje reakce zástupců ODS, kteří říkají, že to nebylo dostatečně projednáno. Oni byli na té radnici Prahy 1 před 3 nebo 4 lety, tedy oni jsou ti, kteří to měli nějakým způsobem projednávat s občany," řekl Petr Hlubuček.

Po vyslechnutí argumentů všech stran zastupitelstvo nakonec schválilo, aby se petice znovu projednaly na pondělní radě. Jaký bude konečný verdikt není jasné. Jedno je však jisté. Pokud dá rada zelenou současnému záměru, znovu se už projednávat nebude a ve výstavbě se bude pokračovat.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu