• Načítám...
>

Praha definitivně ukončila smlouvu s Pekingem

  • 21. října 2019,
  • 0:31,
  • PRAHA,
  • Natálie Forsterová

Platnost sesterské smlouvy s Pekingem je definitivně ukončena. Formálně to potvrdili pražští zastupitelé. Ti nejdříve měli smlouvu vypovědět hlasováním - k tomu ale nedošlo. Čínská strana totiž metropoli předběhla a spolupráci ukončila minulý týden.

Reklama

Praha a Peking už nejsou a nebudou sesterskými městy. To je informace, kterou vzali na vědomí pražští zastupitelé. Původně přitom měli o ukončení sesterské smlouvy hlasovat.

"Primátor informoval zastupitelstvo, že tedy na základě rozhodnutí rady bylo navrženo, že Praha vypoví tu smlouvu. Čínská strana na to ovšem reagovala tak, že doručila okamžitě výpověď, tím pádem ta smlouva byla ukončena jako celek," řekla Hana Marvanová, radní hl. m. Prahy.

Vedení Prahy považuje tímto vztahy s Čínou za vyřešené. To se ale nedá říci o prezidentu Miloši Zemanovi, který napsal dopis čínskému prezidentovi. V něm uvedl, že nemá žádné pochopení pro konání pražských politiků.

"Já si myslím, že pan prezident by měl respektovat skutečnost, že jsme demokraticky zvoleným vedením Prahy a máme na to rozhodnutí o tom, jak si upravit ty vztahy s partnerskými městy, plné právo," řekl Zdeněk Hřib, primátor hl. m. Prahy.

"Dopis pana prezidenta byl úplně zbytečný, toto byl spor nebo debata na úrovni dvou velkých měst. Pan prezident potvrdil to, co si já myslím, že pan prezident vystupuje spíše jako agent ruských a čínských zájmů, než jako prezident suverénní a sebevědomé země," řekl Jiří Pospíšil, předseda zastupitelského klubu.

Prezident Miloš Zeman v dopise také požádal čínského prezidenta Si Ťin-pchinga, aby pokračovaly projekty česko-čínské spolupráce. Zmínil například rozvoj přímých letů mezi zeměmi nebo obnovení plnohodnotné kulturní spolupráce.

"Podle toho, co jsme konzultovali s odborníky a experty na turistický ruch, tak teoreticky je tady možnost, že by Čína omezila počet čínských turistů, kteří jezdí do Prahy, nicméně s ohledem na to, že se Praha potýká spíše s velkým množstvím turistů, tak si nemyslím, že by toto mělo Prahu nějak poškodit," řekl Zdeněk Hřib.

Čínský Peking nyní pozastaví veškeré oficiální styky s Prahou.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu