• Načítám...
>

Muzeum Kampa mapuje výstavou Kupkovo dílo

  • 21. října 2019,
  • 1:12,
  • PRAHA,
  • Jan Varga

V Muzeu Kampa na Malé straně je od poloviny října k vidění stálá expozice díla Františka Kupky. Výstava výtvarných děl je rozčleněna do sedmi částí, které jsou řazeny chronologicky. Poslední část je pak věnována dalšímu umělci Ottu Guttfreundovi.

Reklama

Muzeum Kampa otevřelo unikátní stálou expozici výtvarných děl světově známého umělce Františka Kupky. Kromě obrazů ze sbírky Medy Mládkové je doplněna o díla z veřejných a soukromých sbírek. Výstava tak umožňuje ucelený pohled na Kupkovo dílo.

"My jsme se snažili Kupku ukázat v takovém chronologickém pořadí od jeho secesních počátků, kdy se přes zobrazení figury dostal k abstraktnímu umění a každá místnost je věnována jednomu tématu, kdy analyzuje určitý problém, barvu, tvary, aby postupně došel k tomu, že malíř má zobrazovat skutečnost, kterou sám vytvoří a nekopíruje ji podle přírody. To je vlastně to, o čem je tato expozice," řekla Helena Musilová, hlavní kurátorka výstavy.

Muzeum rozšířilo Kupkovu expozici hlavně proto, že o jeho dílo mají zájem zahraniční návštěvníci. V sedmi místnostech je teď k vidění na osmdesát Kupkových obrazů. S přípravou pomohla také odbornice na Kupkovo dílo Markéta Theinhardt.

"Sbírku jsme mohli dát díky zápůjčkám do kupkologického kontextu, tedy do kontextu jeho díla, do logiky jeho díla a tím si myslím, že je tato výstava nebo i stálá instalace opravdu ojedinělá," řekla Markéta Theinhardt, kurátorka výstavy.

Poslední část výstavy je pak věnována Otto Guttfreundovi. Expozice nabízí sedmnáct plastik a řadu kreseb a návrhů. Návštěvníci tady mají možnost vidět ikonické práce českého expresionismu, kubismu ale také období civilismu, kterými se Guttfreund zapojil do budování nového vizuální stylu první republiky.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu