• Načítám...
>

Praha zdraží svoz komunálního odpadu

  • 18. října 2019,
  • 8:29,
  • PRAHA,
  • Natálie Forsterová

Pražský magistrát už nechce doplácet stovky milionů korun za svoz komunálního odpadu. Město se proto rozhodlo zdražit poplatky za tuto službu, a to o 30 %. Zároveň ale vedení metropole chce ulevit těm, kteří odpad třídí. Zlevní proto poplatek za svoz bioopadu.

Reklama

Pražský magistrát zvedne cenu za svoz komunálního odpadu o 30 %. Zastupitelé hlavního města o tom rozhodli na říjnovém jednání. Schválili totiž novelizaci vyhlášky, která cenu služby stanovuje.

"Za 14 let se vůbec nezvyšovala cena poplatku za odvoz té černé popelnice. A to ani o inflaci. Tam nebyla žádná inflační doložka. Takže my jsme vlastně jen napravili ten stav, který se průběžně měl každý rok zvyšovat," řekl Petr Hlubuček, náměstek primátora hl. m. Prahy.

V současnosti Pražané zaplatí za svoz běžného odpadu měsíčně od 86 korun až po 5,5 tisíce. Cenu určuje velikost kontejneru a četnost vyprazdňování. Fakt, že si lidé od nového roku kvůli navýšení poplatků ještě připlatí, kritizuje opozice.

"My jsme s tím zásadně nesouhlasili, protože to považujeme za zdražení bydlení Pražanů. Tato koalice jim už zvýšila daň z nabytí nemovitostí, teď jim zvyšuje svoz za popelnice o 30 %, což je naprosto nehorázné, protože my nevidíme vůbec důvod, proč by se měla ta cena navyšovat," řekla Alexandra Udženija, předsedkyně zastupitelského klubu.

"Je to další série zdražování v řadě, byť pan primátor se to snaží všemožným způsobem zakrýt, tak to spadá do toho, že tato koalice se opravdu nazývá koalicí zdražování," řekl Radomír Nepil, zastupitel hl. m. Prahy.

"Já to absolutně odmítám, protože jak jsem již řekl, my jsme koalice odpovědnosti a jsme odpovědní politici. Neděláme žádné populistické kroky," řekl Petr Hlubuček.

Město zdražením získá ročně 220 milionů navíc. A nejde o jedinou novinku. Součástí změny je totiž také zavedení služby svozu bioodpadu, jejíž cena bude proti současnosti o polovinu nižší.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu