• Načítám...
>

Praha sestavila tým pro vznik koncertní síně

  • 22. října 2019,
  • 23:58,
  • PRAHA,
  • Natálie Forsterová

Magistrát sestavil projektový tým, který podpoří vznik nové koncertní síně v Praze. Jeho členové budou mít na starosti nejen přípravu mezinárodní architektonické soutěže, ale také kalkulaci celé stavby. Více už v následující reportáži.

Reklama

Okolí metra stanice Vltavská v současné době není ničím výjimečné. To by se ale v budoucnu mohlo změnit. Vedení Prahy tady totiž plánuje vybudovat novou koncertní síň. O její vznik se má mimo jiné zasadit i nová pracovní skupina, kterou povede architekt Martin Krupauer.

"Obětoval se pro tuto stavbu, protože se tím samozřejmě vyautoval z architektonické soutěže. Očekávám od něj velmi profesionální výkon. Zároveň byla určena komise, kde jsou různí odborníci a politici, kteří budou na tu práci dohlížet a měli by přispívat ke kvalitě té práce," řekl Petr Hlaváček, náměstek primátora hl. m. Prahy.

Cílem projektového týmu je připravit podklady pro vyhlášení mezinárodní architektonické soutěže na novou koncertní síň. A to nejpozději do poloviny roku 2021.

"Byl bych velmi rád, kdybychom v tomto volebním období v mezinárodní soutěži vybrali konkrétní projekt, konkrétní návrh, a kdyby příští zastupitelstvo za 3 roky již mohlo projekt vysoutěžit a začít stavět. Taková stavba není na jedno funkční období," řekl Jiří Pospíšil, předseda zastupitelského klubu.

Podle odhadu náměstka primátora Petra Hlaváčka by se nová koncertní síň na Vltavské mohla poprvé otevřít veřejnosti nejdříve v roce 2030. Spekulace o tom, že by nová stavba mohla nést jméno Karla Gotta, ale vedení města považuje za předčasné. 

"Tato síň má být určena spíše pro milovníky klasické hudby. Takže asi bychom měli volit jiné označení, byť já velmi podporuji to, aby v Praze určité významné místo, ulice, náměstí nebo instituce, byla pojmenována po Karlu Gottovi," řekl Jiří Pospíšil.

Hlavnímu městu moderní koncertní síň, která by akustickými i provozními kvalitami odpovídala světovému standardu, chybí. Shodují se na tom architekti i hudebníci. Stavba má ale i své kritiky. Těm se nelíbí např. to, že by realizace nové síně zatížila rozpočet města.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu