• Načítám...
>

Vinohradský hřbitov vám ukáže průvodce

  • 1. listopadu 2019,
  • 21:41,
  • PRAHA,
  • Lukáš Kubát

Pražské hřbitovy jsou zajímavým místem i na procházku. Správa pražských hřbitovů teď vydala nového průvodce. A to po Vinohradském hřbitově. V průvodci se dozvíte zajímavosti a historická fakta, ale máte tu i podrobný plánek hrobů mnoha významných osobností, které tu našly svůj poslední odpočinek.

Reklama

Správa pražských hřbitovů vydala nového průvodce. Po Olšanech, Malvazinkách a Vyšehradě se s novou brožurou můžete vydat po hřbitově Vinohradském.

"Tento nádherný hřbitov, byť je poměrně na okraji, na hranicích Prahy 3 a Prahy 10, tak má těch významných osobností tolik, že jsme opět museli vybírat ty opravdu nejvýznamnějších, aby se nám do toho klasického formátu letáku vůbec vešly," řekla Oldřiška Dvořáčková, tisková mluvčí Správy pražských hřbitovů.

Vinohradský hřbitov byl založen v roce 1885. Rozkládá se na 9,5 hektarech. Nachází se na něm 16 tisíc hrobů, 900 hrobek, 4 300 urnových míst a takřka 2 tisíce míst v kolumbáriích. A jaké významné osobnosti tu našly poslední odpočinek?

"Nemohu vynechat z těch významných osobností Václava Havla spolu se svou ženou a jeho rodiči, významnými staviteli a podnikateli. Určitě nemůžeme vynechat tak slavné jméno, jako byl Jaroslav Foglar a třeba stavitel Jan Kotěra. A takto mohu pokračovat," řekla Oldřiška Dvořáčková, tisková mluvčí Správy pražských hřbitovů.

Jednou z dominant hřbitova je kaple sv. Václava, která je postavena v novogotickém slohu.

"Kaple sv. Václava je velice krásné a půvabné dílo od architekta Aloise Turka, který byl ostatně architektem velké většiny staveb na Vinohradech. A to, čím je asi nejzajímavější, je právě to, že v té jedné z bočních arkád je ten hrob rodiny Havlovy. A samozřejmě v něm probíhají občas i pohřby. Kaple není přístupná vždy, ale s průvodcem několikrát za rok jsou komentované prohlídky i do této kaple," řekla Oldřiška Dvořáčková.

Kapesního průvodce můžete získat při vstupu na Vinohradský hřbitov nebo v infocentru Správy pražských hřbitovů.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu