• Načítám...
>

Praha je na zimní údržbu komunikací připravená

  • 4. listopadu 2019,
  • 23:34,
  • PRAHA,
  • Jaroslav Šetlík

TSK se připravuje na další zimní sezónu. V případě sněhové nadílky jsou připraveny desítky vozů, které mohou okamžitě vyjet do ulic z několika stanovišť rozmístěných po Praze. Na údržbě komunikací spolupracuje TSK s Pražskými službami.

Stáhnout video
Reklama

S 1. listopadem zahájila TSK zimní sezónu. Ta potrvá do 31. března příštího roku. Během této doby sleduje 24 hodinový dispečink několik faktorů, které ovlivňují výjezd vozidel zimní údržby.

"Sleduje se teplota, komunikace, teplota vozovky, teplota ovzduší a vlhkost. A podle toho vyhlašují výjezdy. Je připraveno 71 sypačů na komunikace prvního pořadí a dalších 51 mechanismů na komunikace druhého a třetího pořadí," řekla Barbora Lišková, tisková mluvčí TSK hl. m. Prahy.

Zimní údržbu v metropoli zajišťují Pražské služby. Jejich vozidla musela před samotným zahájením sezóny projít pravidelnou přestavbou.

"Musíme před začátkem zimní sezóny tzv. přestavět ta jednotlivá auta. Ten proces je poměrně složitý, trvá 2 až 3 hodiny součinnosti 3 až 4 pracovníků. Ten kropící vůz má tzv. nástavbu, ve které je voda. Dnes už má nástavbu, do které se dává sůl a samozřejmě tam, kde je nyní pluh, byla kropící lišta," řekl Radim Mana, tiskový mluvčí Pražských služeb.

V případě potřeby vyjíždí vozidla ze svých stanovišť, která jsou rozmístěna po obou březích Vltavy, kde je zároveň také sklad soli.

"Celkem je nyní ve skladech připraveno 24,5 tisíce tun soli a 380 tun solanky, což je roztok, kterým se sůl kropí a tím se zlepšuje její účinnost," řekla Barbora Lišková.

Na 7 místech Prahy jsou také rozmístěny automatické postřiky, které reagují na počasí a na vozovku rozstřikují protinámrazový roztok. Trysky jsou např. na Wilsonově ulici, na Jižní spojce nebo na Vysočanské estakádě.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu