• Načítám...
>

I rostliny mají své dny

  • 7. listopadu 2019,
  • 12:58,
  • PRAHA,
  • Ladislav Jakub

I rostliny mají své dny, i rostliny mají sex. Jejich intimní život přibližuje nová výstava v Botanické zahradě hlavního města Prahy. Ve skleníku Fata Morgana můžete zjistit, jak se rostliny rozmnožují. Výstava je vhodná i pro mladší školáky.

Reklama

Nahlédněte rostlinám pod sukni, říká ředitel pražské Botanické zahrady. I ony se nějak rozmnožují.  O jejich sexuálním životě se můžete dozvědět na nové výstavě ve skleníku Fata Morgana. 

"Inspirace vzešla od spoluautora výstavy pana docenta Hroudy, který toto téma s velkou chutí a rád přednáší studentům na vysoké škole, " řekla Klára Hrdá, tisková mluvčí Botanické zahrady hl. m. Prahy.

"Je to takový vhled do sexuální říše zelených rostlin tak jak je známe z našich luk i samozřejmě ze zahraničí, " doplnil Bohumil Černý, ředitel Botanické zahrady hl. m. Prahy.

Na více než dvacítce panelech se dozvíte, jak která rostlina zakládá rodinu. Některé rostlinné druhy nám můžou připomínat i svět lidské sexuality. 

"Tam je rostlina, která se jmenuje klitoria a je právě pojmenována na základě toho vzhledu, který má její květ, " upřesnil Bohumil Černý.

Některé rostliny mají specifický pohlavní život. Takový, který si ani možná nedovedeme představit.

"Máme tady i příklady, kdy jeden druh může část periody kdy kvete být opylován třeba živočichy, hmyzem a část periody třeba větrem. Ty rostliny to umí měnit i vzhledem k tomu jaké jsou podmínky, " řekla Klára Hrdá.

Výstava má i svou interaktivní část.

"Návštěvníci si mohou leccos vyzkoušet, můžou se zvážit a zjistit, že kdyby se proměnili ve včelu, v jejich vlastní velikosti kolik by toho museli nosit. Včely jsou známe  tím, že toho hodně unesou v poměru ke své vlastní hmotnosti, " doplnila Klára Hrdá.

Výstava je originální nejen v Česku, ale možná i v celé Evropě.

"Je to málo známé téma, spíše nás to zajímá většinou u zvířat, " řekl Bohumil Černý.

"To téma je dosti na první pohled odborné, ale my jsme ho zkusili pojmout zábavnou formou, " řekla Klára Hrdá. 


Výstava potrvá až do 5. prosince a otevřena bude denně kromě pondělí.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu