• Načítám...
>

V Troji začala výstavba nové lávky

  • 7. listopadu 2019,
  • 20:17,
  • PRAHA,
  • Jan Varga

V pražské Troji začala stavba nové lávky. Oproti té původní, která se zřítila před dvěma lety, bude nová spojnice obou břehů širší, aby přes ni mohly projet složky záchranného integrovaného systému. Práce by měly skončit do konce příštího roku.

Reklama

V pražské Troji už probíhají práce na výstavbě nové lávky, která spojí Císařský ostrov s Trojou. Oproti staré železobetonové konstrukci, která se před 2 lety zřítila, bude nová lávka z jiného materiálu a kontrola jejího stavu bude jednodušší.

"Nyní to bude ocelová konstrukce, uvnitř bude hlavní ocelový nosník o průměru 913 milimetrů. A z něho budou takové příhrady, takže lávka bude mít celkem 4 metry. Ta lávka je dělána tak, aby mostní prohlídkář, když tam k ní jde, vizuálně z vnějšku mohl snadno zkontrolovat, zda nedochází někde např. ke korozi. A zároveň uvnitř ta ocelová trubka bude přetlakovaná na myslím 3 megapascaly. Tím pádem se nedostane ani vlhkost dovnitř," řekl Adam Scheinherr, náměstek primátora hl. m. Prahy.

Základy lávky, které se právě budují, stihnou pracovníci dokončit ještě do zimy. Výstavba samotné konstrukce pak začne příští rok na jaře. Konstruktéři v plánech počítají i s případnými povodněmi.

"Ta lávka je výškově umístěna tak, aby byla nad tou hladinou dvacetileté povodně. A v případě, že by přišla větší povodeň, tak samozřejmě ta lávka musí čelit tomu náporu vody. A tam je potom ta konstrukce vybavena možností sklopit zábradlí toho mostu a samozřejmě i tvar těch pilířů je uzpůsoben tak, aby měl nejmenší odpor proti té vodě. Aby se netvořily víry," řekl Jiří Bažata, zástupce zhotovitele.

Lávku pro město postaví firma SMP CZ. Bude stát téměř 130 milionů korun. A pokud práce nezkomplikuje např. počasí, hotová by měla být do konce příštího roku. Původní lávka se zřítila 2. prosince 2017. Při nehodě byli vážně zraněni 4 lidé, které město následně finančně odškodnilo.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu