• Načítám...
>

Dialog Moučkové a Kubišové zachycuje kniha

  • 8. listopadu 2019,
  • 15:39,
  • PRAHA,
  • Lukáš Kubát

Dialog Kamily Moučkové a Marty Kubišové o profesní kariéře, normalizaci, Chartě 77, ale i o současném vývoji s politiky, to vše popisuje kniha Je to marný, je to marný, je to marný. Ta byla pokřtěna v pražském Obecním domě a vychází při příležitosti 30. výročí listopadu 1989.

Reklama

Je to marný, je to marný, je to marný…to je název knihy, která byla pokřtěna v Obecním domě. Jedná se o dialog Kamily Moučkové a Marty Kubišové. A autory knihy jsou Vlastimil Ježek a Zdeněk A. Tichý.

"Myslím, že už ten titul naznačuje, že se dámy vyjadřují nejen k tomu co bylo a co je a co předpokládají, že bude. Je to takový smutek nad tím, že jsme nepoučitelní, opakujeme stejné chyby, neposuzujeme to co nám lidi říkají hlavou a rozumem. A je to škoda, protože toho poučení v českých moderních dějinách bylo opravdu hodně," řekl autor Vlastimil Ježek.

Kamila Moučková a Marta Kubišová se v knize baví o profesní kariéře, normalizaci, mlčení a vzdoru, Chartě 77, Václavu Havlovi, pražské kavárně, Miloši Zemanovi, naší minulosti ale i současnosti.

"Co je pro mě osobně přidanou hodnotou té práce na knize je to, že i když obě dámy podepsaly Chartu a obě na začátku normalizace musely ukončit své profesionální kariéry na dlouhých 20 let, se v tom dialogu ony samy o osobě dozvídaly věci, které nevěděly,“ doplnil Vlastimil Ježek.

„Všechno už jsem na sebe prozradila. Nerada už mluvím o šedesátém osmém roce, akorát teď spíš mluvím o tom jak jsem namíchnutá, protože ty poměry nejsou dobrý, ve kterých teď žijeme. Naději moc nevidím. Ale je třeba, aby se toho ujali mladí, chytří, vzdělaní lidé a začali tu demokracii konečně opravdu dělat, pořádně. Protože jak se vzdalujeme od toho '89 je o strach, pro mě tedy, " řekla Kamila Moučková.

"My jsme to sestavovaly, je taková nastavovaná ta kniha, víte? Takže já už si moc nepamatuji co jsem řekla před těmi lety, ale doufám, že jsem si nevystřílela moc prachu do své knihy, ke který jsem se bohužel za dva roky co nekoncertuji nedostala. Samozřejmě naděje musí být, kdyby nebyl ten paprsek naděje tak je to marný, " doplnila Marta Kubišová.

Kniha je to marný, je to marný, je to marný vznikla v nakladatelství Olympia.

"Obě dámy jsou známé osobnosti a letos máme 30. výročí od sametové revoluce tak jsme si říkali, že i my něčím přispějeme. Není to první vydání, je to druhé upravené vydání, ale já si myslím, že ta knížka svůj úspěch na trhu bude mít," řekl Karel Hejna, ředitel nakladatelství Olympia.

Sto šedesáti stránkovou publikaci popisující i soukromý život obou dam naleznete ve všech knihkupectvích.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu