• Načítám...
>

Výstava Krásná práce představuje živá řemesla

  • 7. listopadu 2019,
  • 23:44,
  • PRAHA,
  • Natálie Forsterová

Krásná práce. Tak se jmenuje výstava, kterou lidé nově mohou vidět v Galerii 1 ve Štěpánské ulici. Expozice představuje pestrou škálu ruční výroby. Od výšivky pavím perem či rybími šupinami až po keramiku.

Reklama

Přehlídka řemesel a lidového umění z celé ČR. To je výstava pod titulem Krásná práce, kterou lidé mohou vidět v Galerii 1 ve Štěpánské ulici.

"My představujeme na výstavě řadu raritních technik, které už mizejí a nejsou úplně k vidění. Některých mistrů, kteří se těm technikám věnují, je už v podstatě v republice jen pár. Mezi ně patří např. výšivka rybí šupinou, potom výšivka pavím perem nebo zauzená keramika. Některé ty techniky jsou skutečně unikátní, že se jim třeba věnuje jen jeden člověk v republice, např. ta výšivka rybí šupinou, případně to vyšívání pavím perem. To jsou skutečně techniky, které už téměř vymizely," řekla Klára Hegerová, organizátorka výstavy.

Za pozornost tak stojí např. ručně vyšívaný betlém z rybích šupin, jehož autorkou je paní Ludmila Dominová z jižních Čech. A neméně zajímavé jsou také textilie obarvené unikátním způsobem.

"Ta technika se jmenuje modrotisk. Je asi relativně nejznámější z technik, které tady představujeme. Přestože je známá, věnují se ji jen ve dvou dílnách v ČR. Jsou to 2 dílny, které si původně chránily tajemství výroby těchto vzorů. Dnes už asi není před kým to tajit, ale ty vzory, které vidíte za mnou, jsou většinou vzory, které jsou buď staré, pocházejí třeba z 19. století, případně ze začátku 20. století," řekla Michaela Kádnerová, kurátorka výstavy.

V rámci expozice Krásná práce na návštěvníky ale čeká mnoho dalších zajímavých výrobků. Např. kroje, ručně vyšívané pásky, hračky nebo vánoční ozdoby.

"Součástí expozice jsou i vánoční ozdoby z foukaných skleněných perel, což je unikátní. Stále se vyrábí v jedné firmě, která stále funguje v Krkonoších. Je to stará technika výroby vánočních ozdob jednoduchým foukáním, kdy lidé na samotách nebo na chalupách sami foukali z kahanu tyto ozdoby. Pak se navlékají na drátek tzv. drátkováním a vytvářejí se různé plastické ozdoby, jaké známe ze stromečků našich babiček," řekla Michaela Kádnerová.

Výstavu v Galerii 1 uspořádal Nadační fond družstevní práce ve spolupráci s Uměleckoprůmyslovým muzeem. Expozici, která zde bude k vidění do 21. listopadu, podpořilo také hlavní město.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu